pondělí 29. září 2008

Slovo úvodem


Rádi bychom Vás přivítali na našem blogu, který si klade za cíl po určitý čas pravidelně podávat hodnotné informace týkající se problematiky terorismu v oblasti Indie.

Indie je velká země s ještě většími historickými kořeny a její proměny do dnešní podoby zaznamenaly mnohé dramatické události. Když Britové předávali vládu domorodému obyvatelstvu, přenesli na ně také mnohá břemena, spojená s úkolem správy takto rozsáhlé a různorodé země, na jejímž území se v proměnách času prolínalo mhoho kulturních a civilizačních vlivů, v podobě ať už prastarých či nově příchozích kmenů a etnických skupin, užívajících různých jazyků a vyznávajících jiných božstev. Vznikla tak jednoznačně jedna z nejpestřejších lidských společností, žijících na území jednoho státu, a bohužel z některých barev této palety pramení činy, které lze, s ohledem na přijatelnou definici pojmu, charakterizovat jako teroristické.

Patrně nejstarším příkladem takového prolínání, ale také jistého střetu dvou etnik a následného úpadku jednoho na úkor druhého, je expanze kočovných pastevců a udatných válečníků Árjů, kteří zde pronikali z území dnešního Íránu (původně z oblasti Předkavkazska), do úrodných nížin řeky Indus, později Gangy a dále na jih subkontinentu, přičemž původní velmi vyspělé Drávidské obyvatelstvo, dříve žijící ve městech Harappa a Mohendžo-daro v oblasti Pandžábu a Pákistánu, které bylo nadále vnímáno jako "nedotknutelné", stále více asimilovalo. Ze stejného, tedy severozápadního směru se asi v 8. století přihnali další nájezdnící, tentokrát stoupenci islámu, a ovládli tuto oblast na mnohá staletí.

Indie byla vždy různorodou zemí, Britové ji však dokázali díky propracované státní správě a hlavně armádě dobře zorganizovat a jejich odkaz zůstal částečně dodnes, s vyjímkou samostatného Pákistánu a Bangladéše. Na první pohled jednotná Indie však ve skutečnosti zrovna stavu stabilní a bezpečné země neodpovídá. Je zřejmé že se časem mezi obyvatele vrátily staré křivdy, nové se k nim vlivem ideologií ve 20. století přidaly. Jak na západě či daleko na východě za Bangladéšem, tak v horách na severu či na jihu, ba i v samotném hlavním městě New Delhi se zem otřásá pod náporem odpálených náloží.

Titulky "Terorismus: nekonečná válka v Indii", "Terorismus: největší Indická hrozba" a podobně dokazují, že terorismus v Indii bohužel má své místo na zemi a centrální ale i regionálním vládám se problém nedaří řešit tak jak by asi pro nastupující mocnost bylo dobré. V některých případech se ale nejedná o pouhou neschopnost, nýbrž o úmyslný politický akt.

Trefně vztah problému s terorismem a s politickými zájmy vystihl jeden karikaturista, který vyobrazil indického ministerského předsedu Manmohana Singha, který se podle něj zdráhá zasáhnout proti islámskému terorismu a proti vojenským operacím Pákistánců na území Indie, protože jeho Kongresová strana získává nejvíce hlasů muslimských voličů a nerad by je tedy rozrušil.


Zdroj: http://farm1.static.flickr.com/123/396877910_9a88ab1b20.jpg?v=0

My se tedy pokusíme o publikování řady informací tak, abychom vytvořili alespoň částečně obraz toho, jakým problémem terorismus pro Indii je, jaké jsou jeho příčiny, kdo za ním stojí a jaké jsou jejich (jeho) cíle. Co však je nejdůležitější, aby čtenář porozumněl, že se budeme sami snažit porozumnět.