neděle 2. listopadu 2008

Indickým státem Asám otřásla série výbuchů


V Guwahati, největším městě indického státu Asám, a dalších třech městech – Kokrajhar, Barpeta Road a Bongaigaon explodovalo ve čtvrtek 30. října po 11 hodině místního času minimálně jedenáct bomb. Při výbuších zahynulo přes 80 lidí a dalších nejméně 300 bylo zraněno. Nejvíce náloží explodovalo na přeplněných tržištích a jeden z výbuchů zasáhl i přísně střeženou zónu v níž se nachází soud, vládní úřady a sídla vysokých policejních činitelů.


http://news.bbc.co.uk/nol/ukfs_news/hi/newsid_7700000/newsid_7701200/7701298.stm

Kdo za těmito útoky stojí???
Za výbuchy jsou zodpovědní zřejmě militantní muslimové, kteří jsou v oblasti Asámu separatisticky aktivní několik desítek let. Separatisté mimo jiné kritizují a obviňují centrální vládu v Dillí z toho, že využívá ropné a čajové bohatství regionu, ale pro původní obyvatelstvo dělá minimum. K útokům se však zatím nikdo nepřihlásil.

Assamská policie zkoumá druh použité výbušniny a snaží se najít další důkazy, které ji nasměrují k viníkům. Podezřelých je mnoho militantních skupin, avšak nejvíce se hovoří o United Liberation Front of Assam (Ulfa), ale ta zatím popírá svou účast na incidentu. Někteří policisté tvrdí, že útoky byly velmi dobře zorganizovány a uvažují nad tím, že za útoky stálo více podobných skupin. V této souvislosti se mluví o Bangladesh-based Harkat –ul-Jihad al Islami (HuJI), která spolu s Ulfa byla možná také zapojena do série ničivých výbuchů.

Již v minulosti je Ulfa v Indii a především v Asámu známa ničivými útoky. Od svého vzniku v roce 1979 začala páchat ozbrojené vzpoury, především proti tzv. koloniální vládě a zákonům indické centrální vlády v Dillí. Skupina stála od roku 2002 za 11 podobnými sériovými výbuchy s tím, že bylo při každém z nich zabito 10-40 lidí. Dále za posledních 10 let byla obviněna z pumových útoků zaměřených na ropovody a plynovody, ropné sklady a plochy obývané migrujícími pracovníky. Asámský policejní zpravodaj Khagen Sharma se nechal slyšet, že poslední bombové útoky ukázaly, jak je Ulfa posedlá svým přežitím, když jí nedělá problém zabíjet místní obyvatelstvo a to bez rozdílu. Snaha zahájit mírová jednání mezi rebely a indickou vládou v roce 2006 ztroskotaly.

http://zpravy.idnes.cz/serie-vybuchu-zabila-v-indickem-state-asam-desitky-lidi-pig-/zahranicni.asp?c=A081030_094049_zahranicni_stf

Vyšetřování pokračuje…

V sobotu 1. listopadu policie zadržela 6 osob z nepříliš známé islamistické skupiny, kteří jsou pravděpodobně zodpovědní za sérii pumových útoků ve státě Asám. Policie uvedla, že k odpálení bomb byly použity automobily a mobilní telefony. Čtyři muži byli vystopováni, zatímco zbývající dva byli zadrženi pro možné propojení s útočníky. Policejní důstojník řekl, že některé z automobilů byly již identifikovány.

Na povrch se dostala i varující textová zpráva, zaslána Islamic Security Force – Indian Mujahiideen místní televizní stanici. Text zněl: „ My ISF-IM, přebíráme zodpovědnost za čtvrteční útoky a tímto varujeme všechny Asámy a Indii před podobnými incidenty v budoucnu." 1 Policie se k tomu nestaví jednoznačně a nezavrhuje možnost, že takovéto zprávy mohou být jen pouhou zábavou k odvedení pozornosti od skutečných útočníků. I proto vyšetřování stále není ukončeno.


1 http://in.reuters.com/article/topNews/idINIndia-36266120081101

Zdroje:
BBC NEWS [1] [2] [cit. 02.11.08, URL: http://www.bbc.co.uk/]
Reuters India [cit. 02.11.08, URL: http://in.reuters.com/]
iDNES.cz [cit. 02.11.08, URL: http://www.idnes.cz/]

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
velice kvalitní zpráva!!! Jen tak dál. Podívejte se, zda-li je česky Assám nebo Asám či Assam (Národy na prahu 21.století). Pěkný den. A.O.