sobota 1. listopadu 2008

Umění žít je v ohrožení


Nadace Umění žít (Art of Living Foundation) se sídlem v Bengalúru v Kartanatce, kterou založil duchovní a humanitární vůdce Šri Šri Ravi Shankar, dnes obdržela výhrůžnou zprávu před zahájením meditačního sezení v její hlavní kéralské pobočce v Kannuru. Zde ve městě je ALF od roku 2000 a dnes to bylo poprvé, kdy byla terčem pohrůžky násilím.

Podle informací mluvčí ALF, které poskytla Indo-Asijské zpravodajské službě, bylo na pohlednici v malajalámštině, národním jazyce svazového státu Kéraly, vyhrožováno, že pokud nebude meditování přerušeno, budou v místě odpáleny bomby. Celodenní meditační cvičení probíhaly od úterka v kruhu asi 50 členů, kteří nebyli rezidenty města, a budou navzdory komplikacím ukončeny podle plánu v neděli. Po obdržení výhrůžné zprávy představitelé nadace kontaktovali policii, která místo zabezpečila a slíbila zajištění adekvátní ochrany.

Umění žít je vzdělávací a humanitární nevládní organizace "nezaměřená na výdělek". Založena byla Shankarem v roce 1982 a v dnešní době je kromě Indie aktivní ve 140 zemích a má milióny příznivců. To co pravděpodobně leží v žaludku jejím vyhrožujícím odpůrcům je, že organizace v Indii pravidelně pořádá meditační shromáždění, která jsou přístupná všem lidem bez rozdílu vyznání. Důvody případného budoucího útoku na ALF by byly tedy zřejmě náboženského charakteru.

Co na adresu terorismu řekl guru Šri Šri Ravi Shankar1:

"Terorismus není schopen rozpoznat, že Bůh miluje pestrost a rozmanitost; že na světě existují odlišná učení. Terorismus nerespektuje a nectí život. Terorismus vychází z nečí identifikace sebe sama v první řadě jako člena nějakého určitého náboženství a je připraven ve jménu této omezené identity obětovat svůj život. Proto se musíme především identifikovat jako součásti božského a poté jako lidské bytosti"

Zdroj: http://us.artofliving.org/press-kit/SriSriRaviShankarHIRESCMYK.jpg

1 SHANKAR, R. Remedy for Terrorism [cit. 01.11.08, URL: http://www.artofliving.org/], celý článek najdete zde

Zdroje:
Art of Living [cit. 01.11.08, URL: http://www.artofliving.org/]
IBN Live [cit. 01.11.08, URL: http://ibnlive.in.com/]
Thaindian News [cit. 01.11.08, URL: http://www.thaindian.com/]
The Indian Times [cit. 01.11.08, URL: http://timesofindia.indiatimes.com/]

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
velmi zajímavý příspěvěk. Snad jen keralská pobočka nikoliv Keralská pobočka. Přeji mnoho dalších úspěchů. A.O.