pondělí 10. listopadu 2008

Volby po indicku


Volby v Indii neprobíhají vždy "hladce" a v čistě demokratickém porstředí. Zvláště v oblastech, které jsou silně pod vlivem radikálních maoistů. Hrozby ze strany ilegální Komuistické strany Indie-Maoist (CPI-M) mají velmi daleko od, jakkoliv děsivě působících, avšak zcela amatérských pokusů jako dvou dětinských amerických neonacistů spáchat atentát na úspěšného prezidentského kandidáta Baracka Obamu.

V Čhattísgarhu je situace daleko žhavější. Indoasijská zpravodajská služba (IANS) dnes oznámila, že bylo v oblasti Bastar na jihu státu, která je pod faktickou kontrolou CPI-M, rozmístěno 65 000 bezpečnostních jednotek, včetně příslušníků pohraniční stráže (Boarder Security Forces, BSF). V pátek totiž začnou volby do regionálního parlamentu. Politici ani přesto nemají odvahu k pořádání jakékoliv předvolební kampaně.

Oblast Bastaru obsazuje 12 křesel, z toho 11 je rezervováno místním domorodým kmenům. První kolo voleb v 39 okrscích má proběhnout 14. listopadu. Problém je ale v tom, že od 80. let minulého století, kdy v oblasti vládne de facto hnutí Naxalitů, dnes představované především CPI-M, ke zdejším volbám skoro nikdo nechodí. Jediným aktivním politikem a zároveň vůdcem kmenové opozice proti naxalskému teroru je Mahendra Karma. Voleb se účastní za okres Dantewada a rád by získal potřetí křeslo v kongresu. Ale i on, přestože mu stát poskytuje osobních ochranu, navštěvuje pouze opravdu bezpečné regiony s dostatkem bezpečnostních opatření protože ví, že po něm maoisté jdou a nechce zbytečně riskovat svůj život.

Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJv33rUCyuUwVhULdUeTZ-DqdWAKJq68tfOKdWBf25RBKYF1_2ewQUkA-Cz4Rqtq4Kdrr6fZcaPNq40EGhWX7cgI_8DQKPxUoHdvUDL4_kc-vEU8Ekwr-cg2bHLrj8Kan_H_61eOqTcxlO/s1600-h/1129.jpg

Naxalité se ve vztahu k volbám v nedávné době "prezentovali" široké veřejnosti například 20. října zabitím 12 příslušníků Centrálních záložních policejních sil (CRPF). Údálost se stala asi 400 km od hlavního města Čhattísgarhu, Rajpuru, ve vsenici Kongupelli v okrese Bidžapur. Těžce ozbrojení povstalci nejprve odpálili sérii nastražených min a poté ze strategické pozice na zalesněném kopci spustili těžkou palbu na pěší cíle. Dalších 6 policistů bylo zraněno, na straně povstalců zemřel jeden ozbrojenec. Zranění policisté, kteří bojovali o život, museli být z oblasti evakuováni vrtulníkem.

Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihCDTUWfozNuy5MGOB8BP955Qn08m6hqFkopDYQzf1kRe7yjLHf0jthzjPMnDXKV-h-DyGKCdZJcmBFGx0SLRZnMrZ6gAY_wLF5Cu2aIHIqdIsoulw4vccLYM80EEgg2MinOSEoF9MFgQg/s1600-h/1128.jpg

V neděli 9. listopadu byli zavražděni 2 politici, členové Indické lidové strany (BJP), kteří ve svém vozidle pořádali vředvolební kampaň. Maoisté jejich vozidlo zastavili a při pokusu o útěk oba chytli a na místě zabili. Předtím v pátek povstalci zapálili auto kongresu a unesli několik politiků, které naštěstí pod podmínkou, že nebudou v kampani pokračovat, propustili. Odhaduje se že celkem bylo od doby pod kontrolou maoistů v oblasti zabito 1100 lidí.

Bastarský policejní inspektor kandidáty poněkud naivně uklidňuje, že policejních sil je dostatek a že stačí požádat o ozbrojený doprovod na místních policejních stanicích. Politici však vidí situaci jinak a vědí, že maoisté si s nějakou policejní hlídkou poradí. Vydat se do lesů a riskovat svůj život proto v žádném případě nehodlají. Jeden z nich se vyjádřil, že celý jeho volební okrsek je plný ozbrojených rebelů a nikdy neví kde je v bezpečí. Jedinou jeho útěchou je, že jeho konkurenční kandidáti jsou na tom stejně.

Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhht7da-qE8GPbMsp-73zWuFUuwG1uWJUz-RszEBcd3_xmBRBhe8rq1q7aT69E4n7Shqg1urpV3VQvG2Lms2vYa8QyUsz8QmpdrzhZWhvQUNSC4Td1bfZUqPEg38ezPoS098oGnvSTL808l/s1600-h/1137.jpg

Pozn.: fotografie pochází z oblasti jižního Bastaru v Čhattísgarhu z prostředí naxalských povstalců, doporučujeme prohlédnout si i všechny ostatní forografie, které naleznete zde. Je zajímavé nahlédnout přímo do jejich života vojesnkého výcviku, stejně tak jako je zajímavé to, že se svými radikálními postoji nijak netají.

Zdroje:
Deccan Herald [cit. 10.11.08, URL: http://www.deccanherald.com/]
Naxal Revolution Archives [cit. 10.11.08, URL: http://naxalrevolution.blogspot.com/]
New Kerala [cit. 10.11.08, URL: http://www.newkerala.com/]
Newstrack India [cit. 10.11.08, URL: http://www.newstrackindia.com/]
Sulekha News Hopper [cit. 10.11.08, URL: http://newshopper.sulekha.com/]
Thaindian News [cit. 10.11.08, URL: http://www.thaindian.com/]

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše zpráva je v pořádku. Pěkný den. Aleš Ottmár