neděle 19. října 2008

Bouřlivý severovýchod – Manipur a kmeny Kukiů


Indie, druhý nejlidnatější stát s více než miliardou obyvatel, představuje etnicky nejheterogennější zemi světa. V zemi žije na desítky početných národů se staletými kulturními a jazykovými tradicemi, další desítky malých národů a stovky etnik.

Situace v Indii ve srovnání s jinými multietnickými státy je zcela výjimečná v tom, že nemá jednoznačně dominantní národ (Hindové tvoří cca 28 % všech Indů)1. Účinnou protiváhou jim je tucet velkých národů a takové společenství už je prakticky jistou zárukou toho, že v demokratickém systému se těžko stane, že některá strana zůstane zcela osamocená vůči ostatním. Vybudováním demokratického systému v Indii od počátku její existence (resp. převzetí od Britů) byl dán dobrý základ pro vytvoření funkčního multietnnického státu. Indie je podle ústavy z roku 1950 federativní republikou, v ústavě se však zásadně používá termínu svaz (unie) a nikoliv federace, aby se zdůraznila indická státní jednota. Žádný stát ani svazové území nemá právo ze svazu vystoupit2.

Dá se říci, že v hinduistické komunitě každého národa těžko může vzniknout masové hnutí s cílem odtržení od Indie – už proto ne, že neexistují objektivní podmínky pro takové hnutí (jazyková či kulturní diskriminace, výrazné ekonomické zaostávání)3. Muslimská komunita je příliš slabá a územně roztříštěná, takže od ní nelze předpokládat snahy o odtržení, také proto, že v rámci Indie má zaručena rovná práva s hinduisty.

Dle rozložení početnějších menšin na mapě Indie, je zřejmé, že pro masová separatistická hnutí v Indii prostě nejsou příznivé podmínky – ani etnické, náboženské či ekonomické. Výjimkou jsou pouze tři oblasti, kde Indie už od počátku svého vzniku musí čelit silným separatistickým tendencím: Kašmír, Punjab a na skoro celém výběžku indického severovýchodu, na který se podíváme blíže.


Zdroj: http://www.hkvysehrad.cz/mapy/indie.jpg

Severovýchodní Indie – sedm sester


Výrazně multietnickou zónu představuje už zmíněná severovýchodní Indie. Nalezneme zde sedm svazových států . Arunchal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland a Tripura, někdy jsou označovány jako sedm sester. Na ploše cca 225 tisíc km2 žije přes 30 miliónů obyvatel. Je to nejchudší oblast celé Indie, přívěšek spojený s vlastní Indií úzkým tzv. Asámským koridorem. Ten vznikl v roce 1947 vyříznutím islámské části Bengálska, které dnes známe pod jménem Bangladéš.


Zdroj: http://www.mapsofindia.com/maps/manipur/manipur-location-map.gif

Při vzniku Indie se v severovýchodním výběžku nacházela jen dvě Brity tolerovaná knížectví – Manipur a Tripura. Zatímco v kontinentální Indii byly až na Kašmír všechny knížecí státy během 50. let začleněny do větších celků, avšak na severovýchodě oba přežily. Nebylo je totiž kam začlenit, ikdyž ani ony nebyly zdaleka homogenní.

V Manipuru jsou státotvorným etnikem hinduizovaní Meithejové, kteří se začali označovat jako Manipurci. Na severu státu převládá nágský kmen Thangkul a na jihu kmeny Kukiů. Kukiové se také mohou nazývat Khongjois a sousedním Mizórámem jsou považováni za etnickou skupinu Mizů. Bližší informace o životě, fyzických vlastnostech, obydlích a kultuře Kukiů naleznete zde:


Zdroj: http://farm1.static.flickr.com/67/178284654_98f8bd8a8f.jpg?v=0

Stát Manipur a problémy, kterým musí čelit

K zvledem ke své zeměpisné poloze bývá Manipur nazýván perlou himalajského systému někdy najdeme označení Klenot Indie. Překlad slova Manipur je šperková půda či půda plná šperků z anglického "A jeweled land". Hlavním městem je Imphal, který se nachází v samém středu celého Manipuru. Národním jazykem byla v roce 1992 uznána Manipurština.

I přes nádherná označení jako perla či klenot se i Manipur musí potýkát s mnoha problémy. Jedním z největších problémů je drogová závislost. Účinky geograficky blízkého Zlatého trojúhelníku jsou zde velmi citelné. Stovky mladých jsou neproduktivní a jsou břemenem manipurské společnosti. Podobné je to u šíření AIDS. Sdílení stříkaček mezi narkomany je nejobvyklejší způsob nákazy. V Manipuru žije nejvíce HIV pozitivních z celé Indie. Dalším problémem je velké množství separatistických skupin, které zásadně ohrožují život v tomto svazovém indickém státu.

Dle serveru South Asia Terrorism Portal existuje v Manipuru 40 povstaleckých skupin, z nichž 6 je úplně zakázaných ( např. Kangleipak Communist Party (KCP), Kanglei Yawol Kanna Lup (KYKL), Manipur People's Liberation Front (MPLF) ) a 9 je teroristicky aktivních – většina z nich jsou povstalci z kmenů Kukiů ( např. Kuki Liberation Army (KLA), Kuki National Army (KNA), Kuki National Front (KNF), Kuki Revolutionary Army (KRA) …)

Seznámení s Kuki National Front (KNF)

Kukijská Národní fronta (KNF) vznikla pod vedením Ranco Thangboi Kuki 18. května 1988. Původně byla založena na obranu Kukiů před Národní socialistickou radou Nagalandu a jejich hegemonii v oblastech obydlených Kukii. Hlavní cíl bylo a je zajištění samostatného státu či unie pro Kukijské komunity a sjednocení všech Kukiů v nové vlasti nazývané KUKILAND.

Vedení a vůbec celá KNF byla v roce 1995 rozdělena na dvě frakce, mocnější prezidentskou frakci a vojenskou radu. Thangboi Kisen je prezidentem, zatímco L.H. Stephen je ministr informací a propagace. Ministr obrany Hengkhotinmong byl zabit policií v Manipuru v roce 2005. Celkem se odhaduje, že KNF ( včetně všech frakcí) má 400 až 500 ozbrojenců.

Oblast působení KNF je do značné míry znatelné v okresu Churachandpur, ale je činná i v dalších kukijských oblastech jako Chandel, Tameglong a Senapati.


Zdroj: http://www.mapsofindia.com/maps/manipur/manipur-district-map.gif

Kukijská národní fronta je spolupracuje a je provázána s ostatními skupinami. Kromě toho, že mají dobrá spojení s několika dalšími kukijskými militantními skupinami, tak udržují úzké styky s United National Liberation Front (UNLF) a Čínskou lidovou osvobozeneckou armádou (PLA). KNF také spolupracuje s Khaplang frakcí Národní strany socialistické Nagalandu (NSCN-K), která je aktivní v regionu Nagaland. Blíže nespecifikované zprávy uvádějí, že cca 300 KNF rekrutů prochází výcvikem Kachin Independence Army (KIA) táborech v Myanmaru.

Celkově bylo v roce 2007 v Manipuru během ozbrojených akcí zabito 408 lidí, čímž se stát zařadil na 2. místo za Asám s 437 mrtvými. Většinu tvoří členové extremistických skupin, přesto oběti konfliktů na straně civilistů a bezpečnostních sil vzrostly oproti roku 2006 přibližně o 50%4. KNF stojí za několika desítkami teroristických útoků. Poměrně často ozbrojenci likvidují i lidi z vlastních řad, buď jako trest za dezerci nebo dochází ke střetům mezi různými znepřátelenými skupinami. 21. září letošního roku byl například zabit vůdce jedné rebelující skupiny ze Samuthongu. 11. se „podařilo“ KNF vylepšit svůj kredit v očích médií a místních obyvatel tím, že postřelili 3 pašeráky drog a zabavili jim 1200 tablet5.

Postoj a opatření státu

Svazový stát Manipur je již od roku 1958, dva roky poté co se stal teprve svazovým teritoriem, na listině The Armed Forces (Special Power) Act (AFSPA), která uděluje státům Arunchal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland a Tripura (pozn.: tedy všem „sedmi sestrám“) statut „narušená oblast“ (disturbed area). Podle této listiny je to „státní nebo svazové teritorium, které je v tak narušených nebo nebezpečných podmínkách, že použití ozbrojených jednotek na pomoc civilním silám je nezbytné“6. „Ozbrojenými silami“ se myslí jakékoliv ozbrojené síly ve službách unie. Tento statut se každoročně obnovuje a nejinak tomu je do letošního 30. října. Manipurská vláda se totiž usnesla, že „zákon a pořádek ve státě se postupně zhoršily“7 a musí požádat o pomoc bezpečnostní složky o zakročení proti militantním skupinám.

Od 70. let uskutečnila armáda mnoho operací proti teroristům na územích pod jejich nadvládou, výsledek však byl dočasný a prchavý. Mimo jiné je to kvůli slabé podpoře armády ze strany státní policie. Teprve v roce 2004 byla vytvořena Jednotná struktura vedení (Unified Command Structure - UCS), která má koordinovat spolupráci armády, státní policie a také Centrálními para-militárními jednotkami, které rovněž nezaznamenaly mnoho úspěchů.

Přestože je v Manipuru policejní složka nadprůměrná, na 100 000 obyvatel připadá 554 policistů (v celé Indii je to jen 126) a na 100 km2 je to 63,8 (celostátní průměr 44,4), k zajištění pořádku to zdaleka nestačí. Kvůli těžkému terénu a dobře vyzbrojeným teroristickým skupinám je třeba výcviku dalších podpůrných jednotek. Velkým problémem je také vybavení, policejní stanice často nemají vůbec žádné vozidlo, v některých případech dokonce nejsou napojeny na telefonní či mobilní síť. V současnosti se Manipurská vláda snaží realizovat plán na modernizaci obranných složek a snížení násilí počítající s výdaji 248 milionů Indických rupií8.

1 Baar, V. Národy na prahu 21. století: Emancipace nebo nacionalismus? 2. vyd., Šenov: nakl. Tilia, 2002. 175 s. ISBN 80-86101-66-5
2 Ibid.
3 Ibid, 176 s.
4 http://www.satp.org/satporgtp/countries/india/states/manipur/index.html
5 http://satp.org/satporgtp/countries/india/states/manipur/terrorist_outfits/KNF.HTM
6 http://www.satp.org/satporgtp/countries/india/document/actandordinances/armed_forces_special_power_act_1958.htm
7 http://www.satp.org/satporgtp/countries/india/states/manipur/index.html
8 Ibid.

Zdroje:
Baar, V. Národy na prahu 21. století: Emancipace nebo nacionalismus? 2. vyd., Šenov: nakl. Tilia, 2002. ISBN 80-86101-66-5
Kangla Online [cit. 02.11.08, URL: http://www.kanglaonline.com/]
Kuki Students Democratic Front [cit. 02.11.08, URL: http://www.ksdf.org/]
New Kerala [cit. 02.11.08, URL: http://www.newkerala.com/]
Official website of Manipur [cit. 02.11.08, URL: http://manipur.nic.in/welcome.html/]
South Asia Terrorism Portal [1] [2] [3] [cit. 17.10.08, URL: http://satp.org/]
Webindia123.com [cit. 17.10.08, URL: http://www.webindia123.com/]

Je podivuhodné, že v tak malých státech jaké se nachází na severovýchodě Indie, oproti jiným, čítajícím desítky milionů obyvatel, se projevují tendence k vytvoření územních celků ještě menších než jsou dnes. Jaký osud by čekal obyvatele "Kukilandu", už dnes žijícím mnohdy v naprosté chdobě, kdyby své etnikum územně sjednotili? Měli by nejspíš lepší podmínky pro zachování svébytné kultury, zvyků a jazyka, o nějaké větší podpoře centrální vlády ovšem lze pochybovat. A jakou cenu má národní sebeurčení, když možnosti rozvoje jeho výhod jsou značně omezené? Odpověď lze hledat jedině u samotných Kukiů a v tom, zda bude jejich podpora separatistickým organizacím stoupat či naopak. To ukáže, jak mnozí říkají, čas.

pondělí 13. října 2008

Indii ohrožuje kyber-terorismus


Existuje mnoho forem terorismu z nichž nejčastější je v Indii zřejmě umisťování bomb do odpadkových košů nebo na cyklistická kola na ulicích a veřejných prostranstvích. Jak se začíná ukazovat, mezi zbraně některých teroristických skupin se zařadila také elektronická forma terorismu, páchaná indickými hackery.

Epicentrem teroristické činnosti, tedy především jejího organizování, se v poslední době staly internetové kavárny v mnoha indických státech. Členové teroristických skupin zběhlí v informačních technologiích je, do nedávna zcela neomezeně, využívají k organizaci, přípravám a ke kontrole průběhu násilných akcí. Technologie jako například Wi-Fi jim pomáhají při práci a snižují možnost jejich dopadení. Neexistuje totiž efektivní směrnice, která by zajišťovala shromažďování osobních dat uživatelů veřejných počítačových sítí a vůbec jakýkoliv monitoring informačního systému. Anonymita uživatelů tak zajišťuje poměrně dobrý „klid pro práci“.


Zdroj: http://people.ucsc.edu/~kgelinea/cmpe3_www/cyber.jpg

Přezdívku „doupě hackerů“ si vysloužilo hlavní město státu Andhra Pradesh Hyderabad, kde se rozvinul kvalitní informační systém , je zde nejvíce internetových kaváren, nejlépe dostupný bandwidth a největší počet domácích uživatelů v porovnání s ostatními městy na jihu Indie. Naproti tomu je však nejhorší v otázce bezpečnostních opatření. Podle zpravodajství The Times of India šéf firmy E2Labs, zabývající se zabezpečením informačních technologií, uvedl, že „95 procent internetových kaváren řeklo, že neexistuje žádná koordinace s odborníky pro kyber-zločin nebo že by dostaly nějaké nařízení od vlády“.

V Hyderabadu, ale i jinde po celé Indii, dochází stále častěji k případům nabourání do e-mailových schránek, Wi-Fi sítí či zneužití kreditních karet. Důležité informace také vyšly z vyšetřování bombových útoků z 26. července letošního roku, které s odehrály v Ahmedabadu, hlavním městě Gujaratu, kde bylo zabito 56 osob a dalších 200 zraněno, den předtím v Bengaluru v Karnatace, několika následnými útoky v jiných městech, včetně zmařeného pokusu o bombové útoky ve městě Surat či výbuchy v samotném New Delhi 13. září.

Několik televizních stanic podle jejich prohlášení obdrželo sérii e-mailových zpráv od teroristické skupiny Indian Mujahedeen, jejíž členové jsou zřejmě také napojeni na Studentské islámské hnutí Indie (SIMI), ve kterých informovala o útocích a doznávala se k zodpovědnosti za jejich provedení. Policie však nebyla navzdory tomuto varování schopná útokům předejít. Tyto zprávy byly poslány právě z internetové kavárny. Několik členů IM zatčených ve spojitosti s bombovými útoky v Ahmedabadu byli počítačoví experti vystudovaní na univerzitě v Pune ve státě Maharashtra.

Nabourat se do internetových účtů je údajně schopen s jednoduchým hackovacím softwarem a základními znalostmi kdejaký student. Objevily se ovšem obavy, že by se schopnější IT pracovníci mohli nabourat také do důležitých, například bezpečnostních, systému či databází nebo dokonce informacím o výrobě či přímo přístupu k jaderným zbraním.

Proto se indická informační služba Central Inteligence Bureau rozhodla vyškolit dalších 6000 zvědů jako posilu pro stávajících 25 000 zaměstnanců a zakoupit nová technologická zařízení, aby byla schopna čelit stále rafinovanějšímu zločinu. Chce vytvořit také oddělení pro technologie a výzkum, které by se mimo jiné staralo o centrální databázi teroristů a podezřelých osob.

Také v Hyderabadu se konečně radní rozhodli jednat a vydaly nařízení, aby majitelé internetových kaváren obsluhovali pouze zákazníky, kteří se prokáží nějakým identifikačním dokladem. Musí také vést záznamy o uživatelích, shromažďovat fotokopie identifikací každého zákazníka a jejich fotografie pořízené pomocí web kamer a uchovat tyto záznamy po dobu 6 měsíců.

Zdroje:
The Times Of India [1] [2] [3] [cit. 12.10.08, URL: http://timesofindia.indiatimes.com/]
South Asia Analysis Group [cit. 12.10.08, URL: http://www.southasiaanalysis.org/]

sobota 11. října 2008

Indie plánuje speciální anti-teroristické centrum


Indie je poslední dobou postižena spoustou pumových útoků ze strany militantních islamistických skupin, plánuje proto vybudovat nové proti-teroristické centrum, které bude součástí dohody o obnově indické policejní a zpravodajské služby a bude mít za úkol předcházet příp. budoucím útokům těchto skupin.

Tento krok přichází po kritice vlády, která nedělá dost proto, aby se ničivým útokům předešlo. Militantní skupiny mají ve většině případů navrch a to nejen v posledních měsících. Vládní bezpečnostní agentury naopak nejsou tak profesionálně vybaveny a v boji proti terorismu zaostávají. Indické bezpečnostní agentury byly dlouho dobu kritizovány za chabé analýzy, špatnou informovanost a za nedostatečnou provázanost regionální protiteroristické sítě.

Také indická policie má problémy, a to v nedostatku zaměstnanců a důvěryhodnosti svých zdrojů. Velkou chybou je neexistující centrální databáze podezřelých ozbrojenců a také málo času na důkladné vyšetřování jednotlivých událostí.

Madhukar Gupta, indický ministr vnitra, se snaží změnit tento bezpečnostní systém a mimo jiné deníku Reuters India řekl, že bude zaveden nový mechanismus, věnující se výzkumům a analýzám v oblasti proti-teroristických technologií a strategií. V první řadě budou výzkumy zaměřeny na preventivní mechanismy, inteligenci a ostražitost v boji proti terorismu.

Návrhu proti-teroristického centra předcházelo mnoho bombových a dalších útoků a to s takovou pravidelností, že podle Národního Protiteroristického Centra ve Washingtonu v období mezi lednem 2004 a březnem 2007 bylo v Indii zabito 3674 lidí a Indie se tak dostala v počtu obětí těchto radikálních skupin na druhé místo hned po Iráku.

V posledních měsících došlo k pumovým útokům ve čtyřech indických městech, při kterých zahynulo více než 150 lidí. Indické bezpečnostní služby byly tak neúčinné, že se jim nepodařilo dokonce ani zvrátit pumové útoky, které následovaly krátce po sérii varovných e-mailů, zaslaných přímo militantní skupinou Indian Mujahideen (IM) do místních televizních stanic.

Mukerdží, K. - Bomb-hit India plans special anti-terrorism centre [cit. 11.10.08, URL: http://in.reuters.com]

... další zprávy o pumových útocích v indických městech a také o zavedení nového a účinnějšího proti-teroristického mechanismu se objevovaly v průběhu celého září na všech internetových novinových serverech věnujících se Indii (mimo jiné v The Hindustan Times, The Times of India, The Indian Express, The Hindu, Mail Today…)

Pro úplnost na našem blogu naleznete odkazy na většinu z nich nebo zde uvádím odkaz na zpravodajství BBC, kde 15. září byl zveřejněn zajímavý článek, který shrnuje všechny tyto události a také cituje vyjádření jednotlivých indických deníků k této problematice ...