pondělí 13. října 2008

Indii ohrožuje kyber-terorismus


Existuje mnoho forem terorismu z nichž nejčastější je v Indii zřejmě umisťování bomb do odpadkových košů nebo na cyklistická kola na ulicích a veřejných prostranstvích. Jak se začíná ukazovat, mezi zbraně některých teroristických skupin se zařadila také elektronická forma terorismu, páchaná indickými hackery.

Epicentrem teroristické činnosti, tedy především jejího organizování, se v poslední době staly internetové kavárny v mnoha indických státech. Členové teroristických skupin zběhlí v informačních technologiích je, do nedávna zcela neomezeně, využívají k organizaci, přípravám a ke kontrole průběhu násilných akcí. Technologie jako například Wi-Fi jim pomáhají při práci a snižují možnost jejich dopadení. Neexistuje totiž efektivní směrnice, která by zajišťovala shromažďování osobních dat uživatelů veřejných počítačových sítí a vůbec jakýkoliv monitoring informačního systému. Anonymita uživatelů tak zajišťuje poměrně dobrý „klid pro práci“.


Zdroj: http://people.ucsc.edu/~kgelinea/cmpe3_www/cyber.jpg

Přezdívku „doupě hackerů“ si vysloužilo hlavní město státu Andhra Pradesh Hyderabad, kde se rozvinul kvalitní informační systém , je zde nejvíce internetových kaváren, nejlépe dostupný bandwidth a největší počet domácích uživatelů v porovnání s ostatními městy na jihu Indie. Naproti tomu je však nejhorší v otázce bezpečnostních opatření. Podle zpravodajství The Times of India šéf firmy E2Labs, zabývající se zabezpečením informačních technologií, uvedl, že „95 procent internetových kaváren řeklo, že neexistuje žádná koordinace s odborníky pro kyber-zločin nebo že by dostaly nějaké nařízení od vlády“.

V Hyderabadu, ale i jinde po celé Indii, dochází stále častěji k případům nabourání do e-mailových schránek, Wi-Fi sítí či zneužití kreditních karet. Důležité informace také vyšly z vyšetřování bombových útoků z 26. července letošního roku, které s odehrály v Ahmedabadu, hlavním městě Gujaratu, kde bylo zabito 56 osob a dalších 200 zraněno, den předtím v Bengaluru v Karnatace, několika následnými útoky v jiných městech, včetně zmařeného pokusu o bombové útoky ve městě Surat či výbuchy v samotném New Delhi 13. září.

Několik televizních stanic podle jejich prohlášení obdrželo sérii e-mailových zpráv od teroristické skupiny Indian Mujahedeen, jejíž členové jsou zřejmě také napojeni na Studentské islámské hnutí Indie (SIMI), ve kterých informovala o útocích a doznávala se k zodpovědnosti za jejich provedení. Policie však nebyla navzdory tomuto varování schopná útokům předejít. Tyto zprávy byly poslány právě z internetové kavárny. Několik členů IM zatčených ve spojitosti s bombovými útoky v Ahmedabadu byli počítačoví experti vystudovaní na univerzitě v Pune ve státě Maharashtra.

Nabourat se do internetových účtů je údajně schopen s jednoduchým hackovacím softwarem a základními znalostmi kdejaký student. Objevily se ovšem obavy, že by se schopnější IT pracovníci mohli nabourat také do důležitých, například bezpečnostních, systému či databází nebo dokonce informacím o výrobě či přímo přístupu k jaderným zbraním.

Proto se indická informační služba Central Inteligence Bureau rozhodla vyškolit dalších 6000 zvědů jako posilu pro stávajících 25 000 zaměstnanců a zakoupit nová technologická zařízení, aby byla schopna čelit stále rafinovanějšímu zločinu. Chce vytvořit také oddělení pro technologie a výzkum, které by se mimo jiné staralo o centrální databázi teroristů a podezřelých osob.

Také v Hyderabadu se konečně radní rozhodli jednat a vydaly nařízení, aby majitelé internetových kaváren obsluhovali pouze zákazníky, kteří se prokáží nějakým identifikačním dokladem. Musí také vést záznamy o uživatelích, shromažďovat fotokopie identifikací každého zákazníka a jejich fotografie pořízené pomocí web kamer a uchovat tyto záznamy po dobu 6 měsíců.

Zdroje:
The Times Of India [1] [2] [3] [cit. 12.10.08, URL: http://timesofindia.indiatimes.com/]
South Asia Analysis Group [cit. 12.10.08, URL: http://www.southasiaanalysis.org/]

Žádné komentáře: