sobota 11. října 2008

Indie plánuje speciální anti-teroristické centrum


Indie je poslední dobou postižena spoustou pumových útoků ze strany militantních islamistických skupin, plánuje proto vybudovat nové proti-teroristické centrum, které bude součástí dohody o obnově indické policejní a zpravodajské služby a bude mít za úkol předcházet příp. budoucím útokům těchto skupin.

Tento krok přichází po kritice vlády, která nedělá dost proto, aby se ničivým útokům předešlo. Militantní skupiny mají ve většině případů navrch a to nejen v posledních měsících. Vládní bezpečnostní agentury naopak nejsou tak profesionálně vybaveny a v boji proti terorismu zaostávají. Indické bezpečnostní agentury byly dlouho dobu kritizovány za chabé analýzy, špatnou informovanost a za nedostatečnou provázanost regionální protiteroristické sítě.

Také indická policie má problémy, a to v nedostatku zaměstnanců a důvěryhodnosti svých zdrojů. Velkou chybou je neexistující centrální databáze podezřelých ozbrojenců a také málo času na důkladné vyšetřování jednotlivých událostí.

Madhukar Gupta, indický ministr vnitra, se snaží změnit tento bezpečnostní systém a mimo jiné deníku Reuters India řekl, že bude zaveden nový mechanismus, věnující se výzkumům a analýzám v oblasti proti-teroristických technologií a strategií. V první řadě budou výzkumy zaměřeny na preventivní mechanismy, inteligenci a ostražitost v boji proti terorismu.

Návrhu proti-teroristického centra předcházelo mnoho bombových a dalších útoků a to s takovou pravidelností, že podle Národního Protiteroristického Centra ve Washingtonu v období mezi lednem 2004 a březnem 2007 bylo v Indii zabito 3674 lidí a Indie se tak dostala v počtu obětí těchto radikálních skupin na druhé místo hned po Iráku.

V posledních měsících došlo k pumovým útokům ve čtyřech indických městech, při kterých zahynulo více než 150 lidí. Indické bezpečnostní služby byly tak neúčinné, že se jim nepodařilo dokonce ani zvrátit pumové útoky, které následovaly krátce po sérii varovných e-mailů, zaslaných přímo militantní skupinou Indian Mujahideen (IM) do místních televizních stanic.

Mukerdží, K. - Bomb-hit India plans special anti-terrorism centre [cit. 11.10.08, URL: http://in.reuters.com]

... další zprávy o pumových útocích v indických městech a také o zavedení nového a účinnějšího proti-teroristického mechanismu se objevovaly v průběhu celého září na všech internetových novinových serverech věnujících se Indii (mimo jiné v The Hindustan Times, The Times of India, The Indian Express, The Hindu, Mail Today…)

Pro úplnost na našem blogu naleznete odkazy na většinu z nich nebo zde uvádím odkaz na zpravodajství BBC, kde 15. září byl zveřejněn zajímavý článek, který shrnuje všechny tyto události a také cituje vyjádření jednotlivých indických deníků k této problematice ...

Žádné komentáře: