pátek 28. listopadu 2008

Bombajský masakr

Ve středu 26. listopadu ve večerních hodinách se terčem teroristických útoků stala indická Bombaj. Zdroje uvádějí přes 140 mrtvých osob a dalších přes 300 zraněných. Počty se však mohou nadále zvyšovat. Mezi obětmi bylo i několik cizinců – turistů, ale podle posledních údajů žádný Čech. Ozbrojenci zajali několik desítek rukojmích. Teroristé zaútočili na nejméně deseti místech indické metropole. Stříleli v restauracích, hotelích, nádraží i nemocnicích. Na mapce jsou uvedeny nejvíce postižená místa, kde teroristé udeřili:


http://zpravy.idnes.cz/indicka-policie-vycistila-obsazeny-hotel-a-dobyva-zidovske-centrum-1p8-/zahranicni.asp?c=A081128_071627_zahranicni_a


Cílem útoků byly mimojiné dva luxusní hotely, kde teroristé zadržovali několik desítek rukojmích, mezi nimi i matky s dětmi. Z obou hotelů se okolo čtvrtečního poledne ozvaly další výstřely a výbuchy. Všechny rukojmí z hotelu Oberoi se podařilo policii osvobodit. Při zásahu nalezli více než 24 mrtvých těl a při boji se jim podařilo zneškodnit dva teroristy. Hotel je již pod kontrolou policie. Avšak ve druhém z obsazených hotelů Tádž, o kterém policie ve čtvrtek tvrdila, že ho má ve svých rukou, se stále odehrává drama. Z útrob hotelu se ozývají exploze, po nichž následuje střelba. Několik dalších rukojmích také stále zůstává v židovské budově Nariman House. Proti teroristům jsou nasazeny v ulicích města dvě stovky příslušníků indických zvláštních jednotek.



http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/7754122.stm


Kdo za tímto krveprolitím opravdu stojí, zatím není zcela jasné. Policie zatkla devět podezřelých osob a další podezřelí zemřeli v bojích. Kolem deseti mužů se stále skrývá na různých místech v Bombaji. Policie je odhodlaná je co nejdříve dopadnout.

Indický premiér Manmóhan Singh ve čtvrtek řekl, že útoky byly pravděpodobně připraveny s napojením na teroristické skupiny ze zahraničí. Konkrétně skupiny nejmenoval, ale první důkazy ukazují na pákistánskou stopu, jak potvrdil ministr zahraničí Pranáb Mukherdží. Navíc jeden z ozbrojenců je Pákistánec.

Masakr odsoudila světová veřejnost i generální tajemník OSN Pan Ki-mun či nově zvolený americký prezident Barack Obama. Ten prohlásil, že "USA a Indie musí spolupracovat na vykořenění teroristických sítí".

Zdroje:
BBC News [cit. 28.11.08, URL: http://news.bbc.co.uk/]
CNN [1] [2]  [cit. 28.11.08, URL: http://edition.cnn.com/]
iDNES.cz [1] [2] [cit. 28.11.08, URL: http://www.idnes.cz/]
Hindustan Times [cit. 28.11.08, URL: http://www.hindustantimes.com/]



1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše zpráva je v pořádku. Pěkný den. A.O.