čtvrtek 20. listopadu 2008

Hindský teror?

Během posledních dvou měsíců se v indických médiích zformovalo nové a velmi konroverzní slovní spojení - hindský teror. Jakkoliv může čtenáři znít podivně, či dokonce zábavně, v Indii zostřuje vnitropolitickou situaci i veřejnou diskusi do povážlivých podob a často se naráží na závažná témata.

Ono slovní spojení není, jak bývá zvykem, uvedeno v uvozovkách z jednoho prostého důvodu a totiž, že o ně v určitém momentu přišlo. 5. listopadu byl, vedle dalších podezřelých osob, zatčen důstojník Indické armády podplukovník Srikant Prasad Purohit. Zatklo jej bombajské Indické protiteroristické komando (Anti-Terrorist Squad - ATS) pro podezření z účasti na bombovém útoku v Maharáštře ve městě Malegaon, který se odehrál 29. září letošního roku. Útok měla údajně v režii Hindská militantní (či radikálně nacionalistická) skupina Abhinav Bharat. Jeden z jejích zakládajících členů byl právě pplk. Purohit. Dalšími podezřelými jsou hinduistický misionář Pragya Thakur, který útok údajně provedl, či dva bývalí vojáci, major Ramesh Upadhyaya a Sharad Kulkarni, kteří měli bombu zaopatřit.

Přitom nedlouho po začátku vyšetřování bombového útoku v Malegaonu ATS prohlásila, že účast "hindských nacionalistických skupin" je vyloučena, jelikož výbušnina typu RDX je dostupná pouze islamistickým skupinám.

Proti pojmu "hindský teror" se postavil jógínský guru Baba Ramdev a vůdci indického nacionalistického hnutí Sangh Parivar, do kterého je přidružena mimo mnohé jiné také Indická lidová strana (Bharatyia Janata Party - BJP). Vyzvali ke změně centrálního režimu ve volbách do Lok Sabha - indického parlamentu, které proběhnou v následujících měsících. Protestního prohlášení se zůčastnili také předsedové vlád BJP, které jsou u moci ve státech Uttarákhand a Himáčalpradéš. Ti protestovali proti "pokusům mířit na Hindy jménem hindského teroru". Prezident BJP Rajnath Singh dokonce řekl, že "vyjdou do ulic, pokud nebude zastavena nynější kampaň proti duchovním vůdcům".

Guru Baba Ramdev volá po změně v nadcházejících volbách do Lok Sabha
Zdroj: http://static.indianexpress.com/m-images/2008-11-17/M_Id_47372_ramdev.jpg

Hnutí také osočilo současnou vládnoucí koalici v Indickém národním kongresu Jednotnou pokrokovou alianci (United Progressive Alliance - UPA) z toho, že vede ve vztahu s Malegaonskými výbuchy organizovanou kampaň. Kuppahalli Sitaramayya Sudarshan, Šéf Národní dobrovolnické organizace (Rashtriya Swayamsevak Sangh - RSS), která bývá někdy označována jako fašistická, řekl, že "hindský teror" je oxymoron a dokonce prohlásil, že indičtí muslimové a křesťané sdílejí stejné předky, s odkazem na osoby jako Sri Sri Ravi Shankar apod.

Naopak z druhé strany se ozývají hlasy, že právě BJP je ta, která chce události v Malegaonu a zatčení pplk. Purohita a dalších využít ve svůj prospěch tím, že vyvolají vlastní verzi o hindském nacionalismu aby získali nějaké hlasy.

Jak se v tomto předvolebním zmatku zorientuje obyčejný indický občan těžko říci, nicméně se vkrádá otázka, zda-li není Indie v nebezpečí nějakých rozsáhlejších občanských nepokojů ze strany těch radikálních.

Zdroje:
Hindustan Times [1] [2] [cit. 20.11.08, URL: http://www.hindustantimes.com/]
Indian Express [cit. 20.11.08, URL: http://www.indianexpress.com/]
Thaindian News [cit. 20.11.08, URL: http://www.thaindian.com/]

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše zpráva je v pořádku. Pěkný den. A.O.