sobota 22. listopadu 2008

Napojení bhútánských disidentů na separatisty v Asámu

.
Pokračuji v návaznosti na zprávu z konce října tohoto roku viz. Indickým státem Asám otřásla série výbuchů , kde na severo-východě Indie ve státě Asám zahynulo při bombových útocích nakonec 84 lidí (některé zdroje uvádějí 86 osob) a několik stovek lidí skončilo zraněných. Vyšetřování bylo velmi komplikované a podezřelými se stalo mnoho militantních skupin, avšak nejvíce se hovořilo o United Liberation Front of Assam (Ulfa) a Bangladesh-based Harkat –ul-Jihad al Islami (HuJI), které měly společně stát za sérií útoků ve čtyřech asámských městech. Na začátku listopadu policie zadržela 6 osob z nepříliš známé islamistické skupiny, které byly pravděpodobně zodpovědné za sérii pumových útoků. Vyšetřování však stále neskončila.

http://itn.co.uk/news/5a9a234812de2ca6ff70d20eebcabee8.html

Nicméně ve středu 12. listopadu dva povstalečtí vůdci byli zatčeni v souvislosti s asámskými útoky. Jedná se o Tenzinga G. Zangpo – vůdce Druk National Congress (DNC) Bhútánu , tvořenou bhútánskými exulanty v Nepálu a Sabin Boro – vůdce separatistické indické skupiny National democratic Front of Bodoland (NDFB), jejíž cílem je vytvoření suverénního státu Bodoland v oblastech na sever od řeky Brahmaputry.

Policie řekla, že při výsleších mluvili o úzkém propojení s rebely v Asámu. T. G. Zangpo dále řekl, že Indie a Bhútán nás (DNC) chtějí společně zničit, proto musíme ve své činnosti zajít dále, abychom přežili. Už více než deset let se bhútánské disidentské skupiny snaží zajistit si indickou podporu pro své plány návratu zpět do říše přes indické území. Ale Dillíská policie použila tvrdá policejní opatření, aby zabránili podobným pochodům. Na to bhútánští disidenti reagovali tak, že k Indii zaujali nepřátelský postoj.

Sabin Boro a Tenzing G. Zangpo před soudem v Guwahati.
http://www.telegraphindia.com/1081113/jsp/northeast/story_10102634.jsp

Separatistické skupiny Ulfa a NDFB, které v Asámu působí a usilují o nezávislost Asámu a o nezávislou vlast pro Bodo kmeny, měly více než 30 základen v jižním Bhútánu. V prosinci 2004 byly zničeny během operace Bhútánské královské armády. T. G. Zangpo řekl, že do této doby si asámští separatisté drželi bezpečný odstup od bhútánských disidentských skupin, které v Indii vedly kampaň proti porušování práv bhútánské královské vlády. Rovnováha se mezi nimi změnila až po vojenském zásahu Bhútánské královské armády.

Vůdce DNC policii následně řekl, že NDFB a Ulfa zapojili bhútánské maoisty a DNC aktivisty do přípravy bombových útoků v Asámu. Zangpo také uvedl, že DNC s asámskými separatisty by měli znovu zřídit společné základny na jihu Bhútánu. Po výslechu T. G. Zangpo a S. Boro se policie dozvěděla i o původu bomb použitých 30. října. Jednalo se o výbušniny z Bangladéše, které byly přes úzký severní bengálský koridor převezeny asámskými separatisty a skladovány v tajných základnách na jihu Bhútánu. Bomby, které zničily části asámských měst, byly smontovány v těchto malých tajných základnách a dovezeny do Asámu přes otevřené hranice.

Nikdo nevěřil, že jižní Bhútán by mohl být znova použit těmito rebely po tak rozsáhlé vojenské operaci z roku 2004. Ale jedno si musíme uvědomit, že měli dostatek času se tam vrátit, řekl asámský policejní důstojník. Indie, ani federální asámská vláda této možnosti, ale nevěnovala dostatečnou pozornost.
.
Zdroje:
BBC News [cit. 22.11.08, URL: http://news.bbc.co.uk/]
ITN [cit. 22.11.08, URL: http://www.itn.co.uk/]

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše zpráva je v pořádku. Pěkný den. A.O.