pondělí 10. listopadu 2008

Indičtí muslimové odsuzují terorismus


O tomto víkendu (8.-9.listopadu) proběhla v Hajdarbádu dvoudenní konference na téma anti-terorismu a národní integrace. Konference byla organizována Jamiat Ulema-e-Hind (Jamiat), což je jedna z nejvýznamnějších muslimských organizací v Indii, nazývána také Organizace indických učenců. Jamiat odmítla terorismus jako takový a mimo jiné schválila fatvu, vyslovenou 31. května tohoto roku velmi uznávanou islámskou školou Darul Uloom Deoband v rámci Anti-teroristické globální mírové konference v Dillí. Fatva prohlašuje terorismus za neislamský, zamítla všechny druhy prolití krve a zabíjení nevinných lidí označila jako sobecké či politicky motivované.

Konference se zúčastnily tisíce duchovních, učenců a místních muslimských vůdců. Jeden z organizátorů Abdul Hameed Nomani řekl: „ Někteří lidé jsou zapojeni do teroristických aktivit ve jménu islámu a někteří hanobí islám tím, že se účastní teroristických akcí. My však odsuzujeme obojí. Tato země stojí před výzvou. Musíme bojovat společně, aniž bychom tento problém označili za hinduisticko-muslimský.“ 1

Generální tajemník organizace Jamiat - Mauláná Mahmud Madni za všechny členy organizace při zahájení konference vyzval vládu, policii, politické strany a média, aby nezobrazovali vyznavače islámu výhradně jako teroristy a nespojovaly terorismus s žádným náboženstvím. M. M. Madni dále řekl, že fatva byla v minulosti podporována jen čtyřmi duchovními a dnes je schválena více než 4 000 duchovními z celé země, díky kterým je šířeno poselství o Islámu, ve kterém není místa pro terorismus.

http://news.bbc.co.uk/nol/ukfs_news/hi/newsid_7710000/newsid_7719000/7719059.stm


V dalším usnesení schváleném v sobotu 8. listopadu Jamiat požadovala speciální zákony, aby se v zemi předešlo veřejným konfliktům, jejichž následkem jsou ztráty na životech a majetku. Usnesení žádala, aby okresní a policejní funkcionáři ve svém okrsku byli zodpovědní za případné veřejné násilí. Organizace dále usiluje o jednotné kompenzační pojištění pro každého.

Mnoho muslimských vůdců cítí, že teroristické akce několika jedinců jsou mylně spojovány v první řadě s islámem, což poté odráží špatný obraz na muslimskou komunitu jako celek. Dnes muslimové se svými 138 miliony tvoří více než 13 % obyvatel Indie. Tyto čísla jsou překročena pouze v Indonésii a Pákistánu. Nedávno byly islámské militantní skupiny mylně obviněny z bombových útoků, jež následně vyvolávaly nepříjemné napětí mezi hinduisty a muslimy v dalších oblastech země. Indickými muslimskými vůdci je i proto přijata řada iniciativ, ze kterých jasně vyplývá, že se muslimská obec staví proti terorismu a že by neměla být při každém incidentu vnímána nespravedlivě a s podezřením.

Konference rovněž přitáhla pozornost vlády k celé řadě problémů islámské komunity, včetně nezaměstnanosti, míry negramotnosti či chudoby. Nedávná vládní zpráva potvrdila, že většina z indické muslimské populace zaostává za členy z jiných komunit z hlediska různých společenských a ekonomických ukazatelů. Necelých 60% muslimů v Indii je negramotných s tím, že celostátní průměr negramotnosti je 65 %. Jen asi polovina muslimských žen umí číst a psát. Čtvrtina muslimských dětí mezi 6. a 14. rokem života do školy nikdy nezavítala nebo ji nedokončila. Až 31 % muslimů je pod hranicí chudoby a jsou tak na tom o něco lépe než nejnižší kasty a kmeny Indie.

1 http://news.bbc.co.uk/nol/ukfs_news/hi/newsid_7710000/newsid_7719000/7719059.stm

Zdroje:
BBC News [cit. 10.11.08, URL: http://www.bbc.co.uk/]
The Indian Express [cit. 10.11.08, URL: http://www.indianexpress.com/]
Now public [cit. 10.11.08, URL: http://www.nowpublic.com/]
The Hindu [cit. 10.11.08, URL: http://www.thehindu.com/]

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše zpráva je v pořádku. Opravte jen některé drobné gramatické chyby. Např. Islám. Pěkný den. A.O.