pátek 28. listopadu 2008

Bombajský masakr

Ve středu 26. listopadu ve večerních hodinách se terčem teroristických útoků stala indická Bombaj. Zdroje uvádějí přes 140 mrtvých osob a dalších přes 300 zraněných. Počty se však mohou nadále zvyšovat. Mezi obětmi bylo i několik cizinců – turistů, ale podle posledních údajů žádný Čech. Ozbrojenci zajali několik desítek rukojmích. Teroristé zaútočili na nejméně deseti místech indické metropole. Stříleli v restauracích, hotelích, nádraží i nemocnicích. Na mapce jsou uvedeny nejvíce postižená místa, kde teroristé udeřili:


http://zpravy.idnes.cz/indicka-policie-vycistila-obsazeny-hotel-a-dobyva-zidovske-centrum-1p8-/zahranicni.asp?c=A081128_071627_zahranicni_a


Cílem útoků byly mimojiné dva luxusní hotely, kde teroristé zadržovali několik desítek rukojmích, mezi nimi i matky s dětmi. Z obou hotelů se okolo čtvrtečního poledne ozvaly další výstřely a výbuchy. Všechny rukojmí z hotelu Oberoi se podařilo policii osvobodit. Při zásahu nalezli více než 24 mrtvých těl a při boji se jim podařilo zneškodnit dva teroristy. Hotel je již pod kontrolou policie. Avšak ve druhém z obsazených hotelů Tádž, o kterém policie ve čtvrtek tvrdila, že ho má ve svých rukou, se stále odehrává drama. Z útrob hotelu se ozývají exploze, po nichž následuje střelba. Několik dalších rukojmích také stále zůstává v židovské budově Nariman House. Proti teroristům jsou nasazeny v ulicích města dvě stovky příslušníků indických zvláštních jednotek.



http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/7754122.stm


Kdo za tímto krveprolitím opravdu stojí, zatím není zcela jasné. Policie zatkla devět podezřelých osob a další podezřelí zemřeli v bojích. Kolem deseti mužů se stále skrývá na různých místech v Bombaji. Policie je odhodlaná je co nejdříve dopadnout.

Indický premiér Manmóhan Singh ve čtvrtek řekl, že útoky byly pravděpodobně připraveny s napojením na teroristické skupiny ze zahraničí. Konkrétně skupiny nejmenoval, ale první důkazy ukazují na pákistánskou stopu, jak potvrdil ministr zahraničí Pranáb Mukherdží. Navíc jeden z ozbrojenců je Pákistánec.

Masakr odsoudila světová veřejnost i generální tajemník OSN Pan Ki-mun či nově zvolený americký prezident Barack Obama. Ten prohlásil, že "USA a Indie musí spolupracovat na vykořenění teroristických sítí".

Zdroje:
BBC News [cit. 28.11.08, URL: http://news.bbc.co.uk/]
CNN [1] [2]  [cit. 28.11.08, URL: http://edition.cnn.com/]
iDNES.cz [1] [2] [cit. 28.11.08, URL: http://www.idnes.cz/]
Hindustan Times [cit. 28.11.08, URL: http://www.hindustantimes.com/]



středa 26. listopadu 2008

Kořeny a vazby islámského terorismu v Kašmíru


"Kdykoliv vznikne mezi Indií a Pákistánem napětí, vždy se to dotkne muslimů, protože ti jsou považováni za pátou kolonu, za potenciální agenty Pákistánu."
Sjed Šahabudín1

Indoárijský islámský subregion, zahrnující především státy Pákistán, Afghánistán, Bangladéš a Indii, v minulosti kolonizovali křesťanští Britové. Zdejším muslimům však zůstala hlavním protivníkem populace hinduistická. Muslimové se ji po staletí pokoušeli rozvrátit, ale zničit tuto starou civilizaci se jim nepodařilo. Došlo tak k největšímu prolnutí dvou civilizací na světě, které nevyřešilo ani politické rozdělení v roce 1947, kdy v jižní Asii vznikly nynější státy.

Zastoupení muslimů v Indii

Indoárijský islámský subregion je specifický v tom, že při pohledu na mapu se jeví jakoby rozdělený hinduistickou populací Indie na dvě okrajová teritoria – Pákistán s Afghánistánem na západě a na východě Bangladéš. Avšak často zapomínáme na fakt, že v Indii je islám druhým nejrozšířenějším náboženstvím. Uvnitř Indie žije kolem 154 miliónů muslimů, kteří zařazují Indii na třetí místo ve světě v počtu islámských věřících hned po Indonésii a Pákistánu. Muslimské obyvatelstvo je nejvíce zastoupeno v indických státech Uttarpradéš, Západní Bengálsko, Bihár a Asám, v nichž tvoří 15-30 % populace. Ve státě Džammú a Kašmír najdeme 4,9 miliónů, islám je zde majoritním náboženstvím a v závislosti na počtu obyvatel jej uctívá až 64,2 % obyvatel státu! Takto vysoká procentuální zastoupení muslimských věřících v jednotlivých státech Indie podněcuje ke vzniku nejrůznějších separatistických či teroristických skupin. V naší analýze se zaměříme na asi nejstarší a nejdelší spor mezi hinduistickými a islámskými vyznavači a to ve státě Kašmír, kde aktivita těchto skupin a demonstrujících muslimských obyvatel v posledních měsících stále stoupá.

Zdroj: http://www.tyden.cz/obrazek/india,kasmir.muslim-48b30aa0a6242.jpg


Džammú a Kašmír

Kašmír se poprvé jako nezávislý stát zformoval v 7 .století. Ve 13. až 14. století do zdejší částečně hinduistické a částečně hinduistické populace pronikl islám, který přijali především Kašmířané. Ostatní národy zůstaly u svých tradičních vyznání. V roce 1586 byl Kašmír připojen k říši Velkých Mughalů, později ho ovládli Afghánci a potom Sikhové, jež pod britským protektorátem vládli až do roku 1947. Když už bylo zřejmé, že Britská Indie bude rozdělena na dva státy, Britové museli vyřešit kromě vymezení hranic ještě jeden problém: právně vyřešit otázku knížecích států, které byly vlastně britskými protektoráty a s odchodem Britů měly získat nezávislost,( jednalo se o 565 malých států). Tomuto se dalo zabránit jedině podepsáním nové smlouvy a to o připojení jednotlivých státu buď k Indii nebo Pákistánu. Většinou se tyto akty odehrály bez větších problémů až na potíže na severu Kašmíru. Kašmírský mahárádža Hari Singh snil totiž o tom, že by jeho stát mohl zůstat plně nezávislý na Pákistánu i Indii. Vyhnul se tedy k podpisu nové smlouvy.

Tímto osudovým rozhodnutím kašmírského mahárádži se započal nekončící spor o území Kašmíru. Pákistánci naverbovali do Kašmíru (kde bylo 75% islámských věřících) bojovné afghánské (paštúnské) kmenové vůdce, kteří měli za úkol ochraňovat muslimské soukmenovce od blížící se tzv. hinduistické poroby, a za odměnu mohli vyrabovat dobytá území. Pákistánský přístup (rabování kašmírského území) indický guvernér využil jako pádný argument a dokázal tak přesvědčit kašmírského mahárádžu, aby podepsal smlouvu o připojení k Indii. Podpis mimo jiné umožňoval vstup indické armády na území Kašmíru. Vypukl tak válečný konflikt. Následná dohoda o příměří rozdělovala Kašmír demarkační linií, podél níž propukaly další a další války, náboženské střety a nejrůznější demonstrace. Indie odvozuje své nároky od podepsané smlouvy, Pákistán podobné smlouvy respektuje až na tu kašmírskou. Žádá po Indii referendum, ale ta má obavy z vyslovení muslimských obyvatel Kašmíru k připojení k Pákistánu, referendum tedy stále odmítá. Dnes uplynulo více než půl století od uzavření příměří, aniž by se situace konečně podařila vyřešit.

Nicméně v zemi působí mnoho organizací usilujících o plnou nezávislost: Islámská fronta Džammú a Kašmíru (JKIF), Osvobozenecká fronta Džammú a Kašmíru (JKLF) a další teroristické skupiny, které jsou v oblasti velmi aktivní a zhoršují tak celou situaci (Lashkar-e-Toiba, Jaish-e-Mohammed, Hizb-ul-Mujahideen), a právě tato roztříštěnost umožňuje Indii politicky manévrovat.

Cesta mudžáhedínů - tam a zase zpět

Výskyt nelegitimních ozbrojených skupin se na území Kašmíru, respektive Indického státu Džammú a Kašmír, začal zvyšovat od konce 80. let 20. století, mimo jiné v souvislosti s koncem Ruské intervence do Afghánistánu. Mudžáhedíni, za Cartera a Reagana financovaní a vyzbrojení Ústřední zpravodajskou službou Spojených států (CIA), saúdskoarabskou, čínskou lidovou či íránskou vládou, kteří bojovali proti ruské armádě, se začali reorganizovat na území Pákistánu a Kašmíru. Z jejich řad se také zorganizovala skupina známá jako Taliban (paštunsky „studenti“), jejíž členové, kromě rigidní náboženské výchovy v „madrásách“ zřízených pro afghánské uprchlíky, získali také kvalitní výcvik v pákistánských vojenských táborech s podporou pákistánské rozvědky ISI (Inter-Services Intelligence). Ti následně získali kontrolu nad většinou území Afghánistánu, původně z docela ušlechtilého důvodu, a tudíž skoncovat s chaosem v zemi ovládané vojenskými skupinami, avšak nakonec zde nastolili nic než prachsprostý tyranický režim.

Stejného původu a vojenského výcviku se dostalo také jiným militantním skupinám, které začaly operovat v oblasti Kašmíru. Učinily tak také, mimo širší souvislost kašmírské otázky, v souvislosti s volbami do legislativního shromáždění státu Džammú a Kašmír, které proběhly v roce 1987. Místní muslimská opozice se vyjádřila, že byly volby namířeni proti muslimským politickým stranám. Následně se zformovala jejich extrémistická křídla, která vystoupila se separatistickými požadavky. Některé skupiny požadovaly nezávislost Džammú a Kašmíru na Indii, jiné jeho připojení k Pákistánu.

Separatismus nebo iredentismus?

Ze strany Pákistánu se jim dostalo značné podpory, zprvu oficiální, například voláním po diplomatickém řešení pod záštitou Organizace spojených národů, později však také v podobě vyzbrojení a zásobování. Indie Pákistán obvinila z podpory separatistů a vyzvala jej k ukončení jeho „přeshraničního terorismu“. Během 90. let se pak ve znamení tohoto vývoje vyskytly také některé nové radikální skupiny, které zastávají radikální islamistické postoje. Tak se místo původně sekulárních a nacionalistických požadavků dostala do popředí „náboženská“ ideologie. A právě to bylo zřejmě nejvíce způsobeno přílivem „islámských bojovníků“ z Afghánistánu a jejich následným splynutím s původními separatisty.

Jelikož jsou kašmírské militantní skupiny podporovány pákistánskou rozvědkou a armádou a tím, že jsou prakticky od počátku napojeny na Taliban a z něj vzešlé al-Kájdy, přičemž všechny byly vycvičeny z velké části v Pákistánu, nabývá původně národněosvobozenecký boj spíše iredentistické povahy. Za připojení Džammú a Kašmíru k Pákistánu.

„Čistota“ příkladem

Prototypem výše popsané procedury může být organizace Laškáre Tojbá (Lashkar-e-Toiba, LT) aneb „Armáda čistých“. V roce 1990 se oddělila jako ozbrojené křídlo od pákistánské fundamentalistické organizace Markaz-ud-Dawa-wal-Irshad (MDI), která rekrutovala dobrovolníky do Afghánistánu, kde měla úzké vazby na hnutí Taliban. Po ukončení afghánské kampaně se bojovníci LT vydali přiložit ruku k dílu v kašmírském konfliktu. A nebyli to Kašmířané, kteří by chtěli bojovat za svou nezávislost, nýbrž Pákistánci vzdělaní v madrasách a vycvičení v táborech ISI. Jejich cílem je, podobně jako u jiných skupin, secese Džammú a Kašmíru od Indie. To by ovšem byl jen díl toho, čeho chtějí dosáhnout, a tedy vytvořit pan-islámskou říši ve Střední Asii podle pákistánského modelu2. Jejich konečným cílem by pak měl být celosvětový „džihád“. Na adresu Indie ale i západních zemí používají pochopitelně značně kritickou rétoriku. Nejen LT, ale i mnoho dalších extremistických skupin, však mají nejspíše ještě jednu společnou myšlenku, udělat v Kašmíru co největší rozruch a působit do nejvíce problémů, včetně ztrát na životech, jak jejich či indických vojáků, tak především civilistů, aby donutili indickou vládu ustoupit, třeba pod nátlakem mezinárodního společenství.

Zájem o samostatný Džammú a Kašmír, jakým jej chtěl původně maháradža Hari Singh mít, ačkoliv kvůli nebezpečí útoku islámských válečníků připojil své knížectví k Indii, se rozplynul v mocenském sporu mezi dvěmi zájmovými sférami. Jedna strana se bojí přistoupit na referendum, protože je možné, že by se, s ohledem na většinu muslimů, vyslovilo proti setrvání ve federaci, druhá strana se nesnaží Kašmířanům ani tak pomoci k nezávislosti, jako k jejich zahrnutí pod svou vládu. Mimo to je konflikt v Kašmíru, který, jak známo, ovlivňuje také indicko-pákistánské vztahy, další ukázkou toho, jak se náboženství muže stát prostředkem mocenských ambicí a tlaků. Proto je v textu uveden tvar „islamistické“ namísto „islámské“, a „náboženské“ je ve vztahu s militantními skupinami použito v uvozovkách, jelikož terorismus nelze považovat za projev zbožnosti. Náboženské proklamace jsou pouze zástěrkou mocenských cílů a snahou ideologicky odůvodnit nároky na určité území, jeho vládu či individuální privilegia účastníků ozbrojeného boje proti legitimní moci. Obyčejní lidé, civilisté, se tak ocitají mezi zbraněmi indické armády na jedné straně a na straně druhé zbraněmi radikálů, kteří zdaleka nebojují pro jejich dobro.


1 Obavy muslimů v Indii [online]. [cit. 26.11.08, URL: http://www.bbc.co.uk/czech/lupasvet/358.shtml]
2 Pákistán vznikl v podstatě jako „země pro muslimy“, v tomto případě pro indické

Zdroje:
Baar, V. Národy na prahu 21. století: Emancipace nebo nacionalismus? 2. vyd., Šenov: Tilia, 2002. ISBN 80-86101-66-5
BBC Czech [cit. 26.11.08, URL: http://www.bbc.co.uk/czech/]
BBC News
[cit. 26.11.08, URL: http://news.bbc.co.uk/]
Center of Defense Information [cit. 26.11.08, URL: http://www.cdi.org/]
Center on Foreign Relations [cit. 26.11.08, URL: http://www.cfr.org/]
South Asia Terrorism Portal [1] [2] [cit. 26.11.08, URL: http://satp.org/]
Týden.cz [cit. 26.11.08, URL: http://www.tyden.cz/]
USA Today
[cit. 26.11.08, URL: http://www.usatoday.com/]

sobota 22. listopadu 2008

Napojení bhútánských disidentů na separatisty v Asámu

.
Pokračuji v návaznosti na zprávu z konce října tohoto roku viz. Indickým státem Asám otřásla série výbuchů , kde na severo-východě Indie ve státě Asám zahynulo při bombových útocích nakonec 84 lidí (některé zdroje uvádějí 86 osob) a několik stovek lidí skončilo zraněných. Vyšetřování bylo velmi komplikované a podezřelými se stalo mnoho militantních skupin, avšak nejvíce se hovořilo o United Liberation Front of Assam (Ulfa) a Bangladesh-based Harkat –ul-Jihad al Islami (HuJI), které měly společně stát za sérií útoků ve čtyřech asámských městech. Na začátku listopadu policie zadržela 6 osob z nepříliš známé islamistické skupiny, které byly pravděpodobně zodpovědné za sérii pumových útoků. Vyšetřování však stále neskončila.

http://itn.co.uk/news/5a9a234812de2ca6ff70d20eebcabee8.html

Nicméně ve středu 12. listopadu dva povstalečtí vůdci byli zatčeni v souvislosti s asámskými útoky. Jedná se o Tenzinga G. Zangpo – vůdce Druk National Congress (DNC) Bhútánu , tvořenou bhútánskými exulanty v Nepálu a Sabin Boro – vůdce separatistické indické skupiny National democratic Front of Bodoland (NDFB), jejíž cílem je vytvoření suverénního státu Bodoland v oblastech na sever od řeky Brahmaputry.

Policie řekla, že při výsleších mluvili o úzkém propojení s rebely v Asámu. T. G. Zangpo dále řekl, že Indie a Bhútán nás (DNC) chtějí společně zničit, proto musíme ve své činnosti zajít dále, abychom přežili. Už více než deset let se bhútánské disidentské skupiny snaží zajistit si indickou podporu pro své plány návratu zpět do říše přes indické území. Ale Dillíská policie použila tvrdá policejní opatření, aby zabránili podobným pochodům. Na to bhútánští disidenti reagovali tak, že k Indii zaujali nepřátelský postoj.

Sabin Boro a Tenzing G. Zangpo před soudem v Guwahati.
http://www.telegraphindia.com/1081113/jsp/northeast/story_10102634.jsp

Separatistické skupiny Ulfa a NDFB, které v Asámu působí a usilují o nezávislost Asámu a o nezávislou vlast pro Bodo kmeny, měly více než 30 základen v jižním Bhútánu. V prosinci 2004 byly zničeny během operace Bhútánské královské armády. T. G. Zangpo řekl, že do této doby si asámští separatisté drželi bezpečný odstup od bhútánských disidentských skupin, které v Indii vedly kampaň proti porušování práv bhútánské královské vlády. Rovnováha se mezi nimi změnila až po vojenském zásahu Bhútánské královské armády.

Vůdce DNC policii následně řekl, že NDFB a Ulfa zapojili bhútánské maoisty a DNC aktivisty do přípravy bombových útoků v Asámu. Zangpo také uvedl, že DNC s asámskými separatisty by měli znovu zřídit společné základny na jihu Bhútánu. Po výslechu T. G. Zangpo a S. Boro se policie dozvěděla i o původu bomb použitých 30. října. Jednalo se o výbušniny z Bangladéše, které byly přes úzký severní bengálský koridor převezeny asámskými separatisty a skladovány v tajných základnách na jihu Bhútánu. Bomby, které zničily části asámských měst, byly smontovány v těchto malých tajných základnách a dovezeny do Asámu přes otevřené hranice.

Nikdo nevěřil, že jižní Bhútán by mohl být znova použit těmito rebely po tak rozsáhlé vojenské operaci z roku 2004. Ale jedno si musíme uvědomit, že měli dostatek času se tam vrátit, řekl asámský policejní důstojník. Indie, ani federální asámská vláda této možnosti, ale nevěnovala dostatečnou pozornost.
.
Zdroje:
BBC News [cit. 22.11.08, URL: http://news.bbc.co.uk/]
ITN [cit. 22.11.08, URL: http://www.itn.co.uk/]

čtvrtek 20. listopadu 2008

Hindský teror?

Během posledních dvou měsíců se v indických médiích zformovalo nové a velmi konroverzní slovní spojení - hindský teror. Jakkoliv může čtenáři znít podivně, či dokonce zábavně, v Indii zostřuje vnitropolitickou situaci i veřejnou diskusi do povážlivých podob a často se naráží na závažná témata.

Ono slovní spojení není, jak bývá zvykem, uvedeno v uvozovkách z jednoho prostého důvodu a totiž, že o ně v určitém momentu přišlo. 5. listopadu byl, vedle dalších podezřelých osob, zatčen důstojník Indické armády podplukovník Srikant Prasad Purohit. Zatklo jej bombajské Indické protiteroristické komando (Anti-Terrorist Squad - ATS) pro podezření z účasti na bombovém útoku v Maharáštře ve městě Malegaon, který se odehrál 29. září letošního roku. Útok měla údajně v režii Hindská militantní (či radikálně nacionalistická) skupina Abhinav Bharat. Jeden z jejích zakládajících členů byl právě pplk. Purohit. Dalšími podezřelými jsou hinduistický misionář Pragya Thakur, který útok údajně provedl, či dva bývalí vojáci, major Ramesh Upadhyaya a Sharad Kulkarni, kteří měli bombu zaopatřit.

Přitom nedlouho po začátku vyšetřování bombového útoku v Malegaonu ATS prohlásila, že účast "hindských nacionalistických skupin" je vyloučena, jelikož výbušnina typu RDX je dostupná pouze islamistickým skupinám.

Proti pojmu "hindský teror" se postavil jógínský guru Baba Ramdev a vůdci indického nacionalistického hnutí Sangh Parivar, do kterého je přidružena mimo mnohé jiné také Indická lidová strana (Bharatyia Janata Party - BJP). Vyzvali ke změně centrálního režimu ve volbách do Lok Sabha - indického parlamentu, které proběhnou v následujících měsících. Protestního prohlášení se zůčastnili také předsedové vlád BJP, které jsou u moci ve státech Uttarákhand a Himáčalpradéš. Ti protestovali proti "pokusům mířit na Hindy jménem hindského teroru". Prezident BJP Rajnath Singh dokonce řekl, že "vyjdou do ulic, pokud nebude zastavena nynější kampaň proti duchovním vůdcům".

Guru Baba Ramdev volá po změně v nadcházejících volbách do Lok Sabha
Zdroj: http://static.indianexpress.com/m-images/2008-11-17/M_Id_47372_ramdev.jpg

Hnutí také osočilo současnou vládnoucí koalici v Indickém národním kongresu Jednotnou pokrokovou alianci (United Progressive Alliance - UPA) z toho, že vede ve vztahu s Malegaonskými výbuchy organizovanou kampaň. Kuppahalli Sitaramayya Sudarshan, Šéf Národní dobrovolnické organizace (Rashtriya Swayamsevak Sangh - RSS), která bývá někdy označována jako fašistická, řekl, že "hindský teror" je oxymoron a dokonce prohlásil, že indičtí muslimové a křesťané sdílejí stejné předky, s odkazem na osoby jako Sri Sri Ravi Shankar apod.

Naopak z druhé strany se ozývají hlasy, že právě BJP je ta, která chce události v Malegaonu a zatčení pplk. Purohita a dalších využít ve svůj prospěch tím, že vyvolají vlastní verzi o hindském nacionalismu aby získali nějaké hlasy.

Jak se v tomto předvolebním zmatku zorientuje obyčejný indický občan těžko říci, nicméně se vkrádá otázka, zda-li není Indie v nebezpečí nějakých rozsáhlejších občanských nepokojů ze strany těch radikálních.

Zdroje:
Hindustan Times [1] [2] [cit. 20.11.08, URL: http://www.hindustantimes.com/]
Indian Express [cit. 20.11.08, URL: http://www.indianexpress.com/]
Thaindian News [cit. 20.11.08, URL: http://www.thaindian.com/]

pondělí 10. listopadu 2008

Indičtí muslimové odsuzují terorismus


O tomto víkendu (8.-9.listopadu) proběhla v Hajdarbádu dvoudenní konference na téma anti-terorismu a národní integrace. Konference byla organizována Jamiat Ulema-e-Hind (Jamiat), což je jedna z nejvýznamnějších muslimských organizací v Indii, nazývána také Organizace indických učenců. Jamiat odmítla terorismus jako takový a mimo jiné schválila fatvu, vyslovenou 31. května tohoto roku velmi uznávanou islámskou školou Darul Uloom Deoband v rámci Anti-teroristické globální mírové konference v Dillí. Fatva prohlašuje terorismus za neislamský, zamítla všechny druhy prolití krve a zabíjení nevinných lidí označila jako sobecké či politicky motivované.

Konference se zúčastnily tisíce duchovních, učenců a místních muslimských vůdců. Jeden z organizátorů Abdul Hameed Nomani řekl: „ Někteří lidé jsou zapojeni do teroristických aktivit ve jménu islámu a někteří hanobí islám tím, že se účastní teroristických akcí. My však odsuzujeme obojí. Tato země stojí před výzvou. Musíme bojovat společně, aniž bychom tento problém označili za hinduisticko-muslimský.“ 1

Generální tajemník organizace Jamiat - Mauláná Mahmud Madni za všechny členy organizace při zahájení konference vyzval vládu, policii, politické strany a média, aby nezobrazovali vyznavače islámu výhradně jako teroristy a nespojovaly terorismus s žádným náboženstvím. M. M. Madni dále řekl, že fatva byla v minulosti podporována jen čtyřmi duchovními a dnes je schválena více než 4 000 duchovními z celé země, díky kterým je šířeno poselství o Islámu, ve kterém není místa pro terorismus.

http://news.bbc.co.uk/nol/ukfs_news/hi/newsid_7710000/newsid_7719000/7719059.stm


V dalším usnesení schváleném v sobotu 8. listopadu Jamiat požadovala speciální zákony, aby se v zemi předešlo veřejným konfliktům, jejichž následkem jsou ztráty na životech a majetku. Usnesení žádala, aby okresní a policejní funkcionáři ve svém okrsku byli zodpovědní za případné veřejné násilí. Organizace dále usiluje o jednotné kompenzační pojištění pro každého.

Mnoho muslimských vůdců cítí, že teroristické akce několika jedinců jsou mylně spojovány v první řadě s islámem, což poté odráží špatný obraz na muslimskou komunitu jako celek. Dnes muslimové se svými 138 miliony tvoří více než 13 % obyvatel Indie. Tyto čísla jsou překročena pouze v Indonésii a Pákistánu. Nedávno byly islámské militantní skupiny mylně obviněny z bombových útoků, jež následně vyvolávaly nepříjemné napětí mezi hinduisty a muslimy v dalších oblastech země. Indickými muslimskými vůdci je i proto přijata řada iniciativ, ze kterých jasně vyplývá, že se muslimská obec staví proti terorismu a že by neměla být při každém incidentu vnímána nespravedlivě a s podezřením.

Konference rovněž přitáhla pozornost vlády k celé řadě problémů islámské komunity, včetně nezaměstnanosti, míry negramotnosti či chudoby. Nedávná vládní zpráva potvrdila, že většina z indické muslimské populace zaostává za členy z jiných komunit z hlediska různých společenských a ekonomických ukazatelů. Necelých 60% muslimů v Indii je negramotných s tím, že celostátní průměr negramotnosti je 65 %. Jen asi polovina muslimských žen umí číst a psát. Čtvrtina muslimských dětí mezi 6. a 14. rokem života do školy nikdy nezavítala nebo ji nedokončila. Až 31 % muslimů je pod hranicí chudoby a jsou tak na tom o něco lépe než nejnižší kasty a kmeny Indie.

1 http://news.bbc.co.uk/nol/ukfs_news/hi/newsid_7710000/newsid_7719000/7719059.stm

Zdroje:
BBC News [cit. 10.11.08, URL: http://www.bbc.co.uk/]
The Indian Express [cit. 10.11.08, URL: http://www.indianexpress.com/]
Now public [cit. 10.11.08, URL: http://www.nowpublic.com/]
The Hindu [cit. 10.11.08, URL: http://www.thehindu.com/]

Volby po indicku


Volby v Indii neprobíhají vždy "hladce" a v čistě demokratickém porstředí. Zvláště v oblastech, které jsou silně pod vlivem radikálních maoistů. Hrozby ze strany ilegální Komuistické strany Indie-Maoist (CPI-M) mají velmi daleko od, jakkoliv děsivě působících, avšak zcela amatérských pokusů jako dvou dětinských amerických neonacistů spáchat atentát na úspěšného prezidentského kandidáta Baracka Obamu.

V Čhattísgarhu je situace daleko žhavější. Indoasijská zpravodajská služba (IANS) dnes oznámila, že bylo v oblasti Bastar na jihu státu, která je pod faktickou kontrolou CPI-M, rozmístěno 65 000 bezpečnostních jednotek, včetně příslušníků pohraniční stráže (Boarder Security Forces, BSF). V pátek totiž začnou volby do regionálního parlamentu. Politici ani přesto nemají odvahu k pořádání jakékoliv předvolební kampaně.

Oblast Bastaru obsazuje 12 křesel, z toho 11 je rezervováno místním domorodým kmenům. První kolo voleb v 39 okrscích má proběhnout 14. listopadu. Problém je ale v tom, že od 80. let minulého století, kdy v oblasti vládne de facto hnutí Naxalitů, dnes představované především CPI-M, ke zdejším volbám skoro nikdo nechodí. Jediným aktivním politikem a zároveň vůdcem kmenové opozice proti naxalskému teroru je Mahendra Karma. Voleb se účastní za okres Dantewada a rád by získal potřetí křeslo v kongresu. Ale i on, přestože mu stát poskytuje osobních ochranu, navštěvuje pouze opravdu bezpečné regiony s dostatkem bezpečnostních opatření protože ví, že po něm maoisté jdou a nechce zbytečně riskovat svůj život.

Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJv33rUCyuUwVhULdUeTZ-DqdWAKJq68tfOKdWBf25RBKYF1_2ewQUkA-Cz4Rqtq4Kdrr6fZcaPNq40EGhWX7cgI_8DQKPxUoHdvUDL4_kc-vEU8Ekwr-cg2bHLrj8Kan_H_61eOqTcxlO/s1600-h/1129.jpg

Naxalité se ve vztahu k volbám v nedávné době "prezentovali" široké veřejnosti například 20. října zabitím 12 příslušníků Centrálních záložních policejních sil (CRPF). Údálost se stala asi 400 km od hlavního města Čhattísgarhu, Rajpuru, ve vsenici Kongupelli v okrese Bidžapur. Těžce ozbrojení povstalci nejprve odpálili sérii nastražených min a poté ze strategické pozice na zalesněném kopci spustili těžkou palbu na pěší cíle. Dalších 6 policistů bylo zraněno, na straně povstalců zemřel jeden ozbrojenec. Zranění policisté, kteří bojovali o život, museli být z oblasti evakuováni vrtulníkem.

Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihCDTUWfozNuy5MGOB8BP955Qn08m6hqFkopDYQzf1kRe7yjLHf0jthzjPMnDXKV-h-DyGKCdZJcmBFGx0SLRZnMrZ6gAY_wLF5Cu2aIHIqdIsoulw4vccLYM80EEgg2MinOSEoF9MFgQg/s1600-h/1128.jpg

V neděli 9. listopadu byli zavražděni 2 politici, členové Indické lidové strany (BJP), kteří ve svém vozidle pořádali vředvolební kampaň. Maoisté jejich vozidlo zastavili a při pokusu o útěk oba chytli a na místě zabili. Předtím v pátek povstalci zapálili auto kongresu a unesli několik politiků, které naštěstí pod podmínkou, že nebudou v kampani pokračovat, propustili. Odhaduje se že celkem bylo od doby pod kontrolou maoistů v oblasti zabito 1100 lidí.

Bastarský policejní inspektor kandidáty poněkud naivně uklidňuje, že policejních sil je dostatek a že stačí požádat o ozbrojený doprovod na místních policejních stanicích. Politici však vidí situaci jinak a vědí, že maoisté si s nějakou policejní hlídkou poradí. Vydat se do lesů a riskovat svůj život proto v žádném případě nehodlají. Jeden z nich se vyjádřil, že celý jeho volební okrsek je plný ozbrojených rebelů a nikdy neví kde je v bezpečí. Jedinou jeho útěchou je, že jeho konkurenční kandidáti jsou na tom stejně.

Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhht7da-qE8GPbMsp-73zWuFUuwG1uWJUz-RszEBcd3_xmBRBhe8rq1q7aT69E4n7Shqg1urpV3VQvG2Lms2vYa8QyUsz8QmpdrzhZWhvQUNSC4Td1bfZUqPEg38ezPoS098oGnvSTL808l/s1600-h/1137.jpg

Pozn.: fotografie pochází z oblasti jižního Bastaru v Čhattísgarhu z prostředí naxalských povstalců, doporučujeme prohlédnout si i všechny ostatní forografie, které naleznete zde. Je zajímavé nahlédnout přímo do jejich života vojesnkého výcviku, stejně tak jako je zajímavé to, že se svými radikálními postoji nijak netají.

Zdroje:
Deccan Herald [cit. 10.11.08, URL: http://www.deccanherald.com/]
Naxal Revolution Archives [cit. 10.11.08, URL: http://naxalrevolution.blogspot.com/]
New Kerala [cit. 10.11.08, URL: http://www.newkerala.com/]
Newstrack India [cit. 10.11.08, URL: http://www.newstrackindia.com/]
Sulekha News Hopper [cit. 10.11.08, URL: http://newshopper.sulekha.com/]
Thaindian News [cit. 10.11.08, URL: http://www.thaindian.com/]

neděle 9. listopadu 2008

"Levý teror" aneb maoismus v Indii


Patrně nejsilnějším, nejrozšířenějším a nejnebezpečnějším fenoménem uvnitř Indické republiky není separatismus, ani náboženský terorismus, kupříkladu islámský, jak by se mohlo zdát, nýbrž komunismus. Konkrétně jeho marxisticko-leninská a hlavně maoistická linie, kterou často tvoří ryze teroristické skupiny. Maoistické organizace mají své příznivce ve více než 150 z 610 indických okresů a dá se předpkládat, že se jejich počet bude nadále zvyšovat. Cílem jejich útoků jsou nejen policejní objekty a ozbrojené jednotky ale také nevinní obyvatelé, kteří se jim buď postaví, nebo jen připletou do cesty. Obdobně jako tomu bylo v historii jinde na světě, se indičtí komunisté nemíní zastavit před ničím, dokud neovládnou celou společnost. V Indii extrémisticky působí či působilo několik levicových skupin, nejvýznamnější z nich, Communist Party of India - Maoist, se Vám pokusíme více přiblížit.


Cesta k rozkolu

Na počátku všeho byla dnešní legální politická strana Komunistická strana Indie (Communist Party of India, CPI). Vznikla roku 1920 na druhém sjezdu Komunistické internacionály v Taškentu a v Indii byla legalizována roku 1942, ale uškodila si svým negativním postojem ke hnutí Opusťte Indii!. Po odchodu Britů organizovala strana několik ozbrojených akcí proti monarchům, kteří se nechtěli vzdát své moci, například v Tripuře, Telanganě1 nebo Kérale. Po čase se však strana ozbrojené politiky vzdala, definitivně v roce 1951, kdy také změnila svůj slogan „lidová demokracie“ na „národní demokracie“.

Tento krok se nelíbil všem členům komunistické strany a někteří se snažili vrátit se k ozbrojeným akcím a otevřeným povstáním, ačkoliv byla tato politika v letech 1948-49 neúspěšná. Přestože bylo na konferenci v Amritsaru v roce 1958 ještě rozhodnut a potvrzen legální „kongresový“ charakter strany, již netrvalo dlouho aby se radikální síly ve straně vydaly svou vlastní cestou.

I když se vytvářeli různé frakce uvnitř CPI téměř od jejího zrodu, zásadním zlomem se stalo období čínsko-indické války v letech 1962-1963. Jedna část strany stála na staně Indického národního kongresu, druhá konflikt vnímala jako boj socialismu a kapitalismu a proto se postavila na stranu Číny. Nedlouho po začátku vojenské roztržky se konal v andrapradéšském městě Vidžajavada2 sjezd strany, na kterém se ještě neprojevilo nic oficiálního, ale rozdílné názory na další otázku, a totiž jak zajistit úspěch komunistické strany v demokratické společnosti, hospodářská politika a podobně, krizi ještě prohloubil.

Čínsko-indická válka byla vlastně pouze konečným vrcholem sporů, které se uvnitř strany vedly již od vzniku Indické republiky a na rozkol měla účinek bezpochyby hlavně sovětsko-čínská roztržka, která se stala kontroverzním tématem v celém (nejen) komunistickém světě, mimochodem rovněž posílena válkou v oblasti McMahonovy linie. Po celé 2 roky nebyla CPI schopna téměř žádného kroku až se nakonec v roce 1964 odtrhla maoistická frakce pod názvem Komunistická strana Indie – Marxisté (Communist Party of India-Marxist, CPI-M), tím že se konaly dvě samostatné konference každé frakce.

Povstání v Naxalbari a následná geneze

V roce 1967 se v malé vesničce v Západním Bengálsku pokusila část CPI-M vytvořit revoluční opozici a zorganizovala rolnické povstání. Toto hnutí, nazývané jako Naxalité3 se sjednotilo pod názvem Všeindická koordinační komise komunistických revolucionářů (All India Coordination Committee of Communist Revolutionaries, AICCCR). Mezi rebely a CPI-M došlo ke krvavým střetům a v Ándhrapradéši došlo k dalšímu pro-naxalskému povstání. Tato roganizace se stala základem pro Komunistickou stranu Indie – Marxisté-Leninisté (Communist Party of India – Marxist-Leninist, CPI-ML) vzniklou v Kalkatě roku 1969. Geneze pokračovala v roce 1980, kdy se uvnitř CPI-ML vytvořila nová frakce pod názvem Komunistická strana Indie – Marxisté-Leninisté (Lidová válka) (Communist Party of India Marxist-Leninist (People's War), CPI-ML (PW)), nazývaná Skupina lidové války (People’s War Group, PWG). Ta vznikla za účelem ozbrojeného boje, demolice vlakových tratí a stanic a v neposlední řadě boji proti rivalům z Maoistického komunistického centra (Malost Communist Centre, MMC).

Vznik CPI-Maoist

Komunistická strana Indie – Maoisté (Communist Party of India - Maoist CPI-Maoist) byla založena 21. září 2004, sloučením People's War Group (PWG) a Maoist Communist Center (MCC). Oficiálně bylo spojení vyhlášeno 14. října téhož roku vůdcem PWG a andhrapradéšským státním tajemníkem na konferenci v Hajdarábádu, v předvečer mírového jednání mezi PWG a státním parlamentem.

Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/South_Asian_Communist_Banner.png/180px-South_Asian_Communist_Banner.png

Ideologické základy a cíle

Ideologií obou původních levicových extrémistických skupin je víra ve vyhlazení třídních nepřátel za použití extrémního násilí k zajištění organizačních cílů. V minulosti však mezi oběma skupinami vznikly významné ideologické rozdíly. PWG pokračovala v marxistko-leninské linii, zatímco MCC se opírala výhradně o maoismus. Tyto rozdíly byly překonány, když andhrapradéšský státní tajemník označil převládající maoismus za vyšší stupeň nebo fázi marxistko-leninské filosofie. Marxistko-leninský maoismus se stal základní ideologií a myšlením CPI-Maoist ve všech oblastech její činnosti. Nový celek znovu potvrdil závazek ke klasické maoistické strategii „vleklých ozbrojených bojů“ , která nedefinuje své cíle jako zabavení pozemků, plodin nebo jiných bezprostředních záměrů, ale jde ji především o uchopení vládní moci. Obětmi jejich "třídního boje" nejsou jen bohatí vlastníci půdy, ale v souladu s ideologií také policisté, politici a často jsou vražděni také vysokoškolští učitelé. Ve volbách je strana pěvně zaměřena na revoluční činnosti jako podrývání státu a snahu zasáhnou celospolečnské dění.

CPI-Maoist má v úmyslu provést novou demokratickou revoluci, která by byla namířena proti imperialismu, feudalismu a byrokratickému kapitalismu. Ve stranickém programu poukazují na to, že úspěšné vládnoucí indické třídy v imperialisticky proměnily zemi ve vězení národností pod sloganem „ jednota a integrita země“. Program CPI-Maoist jednoznačně podporuje národnostní zápasy, jež probíhají v různých částech země.

Ozbrojené složky

Vojenská křídla strany jsou partyzánské armády PGW a MCC, Lidové partyzánské armády (PGA) a Lidově osvobozenecké partyzánské armády (PLGA), které byly rovněž sloučeny v rámci dohody. Nové ozbrojené síly údajně působí pod názvem PLGA od 2. prosince 2004. Dostupné zprávy naznačují, že CPI-Maoist je v současnosti posílena formací všech tří sil v PLGA - základních, středních a hlavních. Odhaduje se že v PGA je na 3.500 ozbrojených bojovníků a kolem 3.000 zbraní, včetně velkého počtu lehkých kulometů, samopalů, karabin, granátů, revolverů, pistolí, min a dalších technologií. PGA má také technickou četu, která vyrábí 12-rážové pušky (brokovnice) a střelivo, dále opravuje všechny druhy zbraní a montuje granáty. V MCC se odhaduje dalších 3.000 – 3.500 ozbrojenců, kteří mají přístup k 2.500 podobným střelným zbraním. Dá se říci že CPI-M disponuje silnou, účinnou, takřka řadovou armádou, čímž se nijak netají. Následující fotografie pochází z 9. sjezdu strany konané v loňském roce.

Zdroj: http://indianmaoist.blogspot.com/2007/03/pictures-of-cpimaoist-9th-congress.html

Rozšíření v Indii

Od vzniku CPI-Maoist je strana (skupina) aktivní ve 156 okrscích 13 států Indie, a to v Ándhrapradéši, Čhattísgarhu, Džhárkandu, Biháru, Uríse, Uttarpradéši, Madhjapradéši, Maharššhtře, Západním Bengálsku, Karnátace, Tamilnádu, Uttarančálu a Kérale. Strana se snaží navázat a rozšířit působnost v několika dalších státech, jako je Gudžarát, Harijána, Paňdžáb, Rádžastán a Himáčalpradéš.

Rudý koridor

Fúze úspěšně podporuje CPI-Maoistické a pan-indické revoluční skupiny a posouvá maoistické hnutí blíže ke svému cíli, tedy k vytvoření osvobozující souvislé revoluční zóně (KRZ), která sahá od Nepálu přes Bihár na severu až do Dandakaranyanského regionu (lesní oblast střední Indie4) a Ándhrapradéš na jihu. Záměrem CPI- Maoist je mít souvislý úsek Indie pod svým vlivem a kontrolou, s konečným cílem osvobodit celé zmíněné pásmo. Velké části území již mají pod svou kontrolou. Po dosažení KRZ bude CPI-Maoist prakticky řídit některé zásadní oblasti země a pomůže to i vykrystalizovat vazby s ostatními maoistickými skupinami působícími v jižní Asii, včetně Komunistické strany Nepálu - Maoisté (CPN-M) a Komunistické strany Bhútánu - Maoisté (CPB-M).

Zdroj: http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Image:India-Naxal-affected-districts-map.svg

CPI-Maoist na veřejnosti

V rámci CPI-Maoist jsou zřízeny nejrůznější organizace sdružující např. mládež, pracující v průmyslu, horníky, zemědělce, ženy, básníky, spisovatele, umělce a kulturní organizace. V každém z 13 států, kde strana působí, najdeme několik podobných organizací a sdružení. Zde jde vidět prostoupení marxisticko-leninsko-maoistických ideologií mezi širokou veřejnost a díky podobným spolků může CPI-Maoist ovlivňovat názory lidí a propagovat svou stranu nejen v předvolebním období. Často se vedle radikálů a rebelujících rolníků vydávají do řad CPI-Maoist také studenti, kteří odšeli ze studíí aby se zapojili do aktivního ozbrojeného hnutí. Je velmi pravděpodobné, že v blízké budoucnosti může dojít k úplné maoizaci oblasti KRZ a to za pomoci dalších maoistických skupin na území dnešní Indie.

1 proti dynastii Nizamů z Hajdarábádu v Ándhrapradéši
2 ve městě dodnes stojí socha Vladimíra Iljiče Lenina
3 dnes jsou Naxality přeneseně nazýváni příslušníci nově vzniklé
radikální CPI-Maoist
4 Naxalité mají pod kontrolou zhruba pětinu indických lesů

Zdroje:
Asia Tribune [cit. 08.11.08, URL: http://www.asiantribune.com/]
Aktuálně.cz [cit. 08.11.08, URL: http://aktualne.centrum.cz/]
Federation of American Scientists - Inteligence resource Program [1] [2] [cit. 08.11.08, URL: http://ftp.fas.org/irp/]
Emory University [cit. 08.11.08, URL: http://www.english.emory.edu/]
Indian Maoist blogspot.com [cit. 08.11.08, URL: http://indianmaoist.blogspot.com]
Katrak, S. India's Communist Party Split In. The China Quarterly, No. 7 (Jul. - Sep., 1961), pp. 138 [online][cit. 08.11.08, URL: http://www.jstor.org/]
Naxal Revolution Archives [cit. 08.11.08, URL: http://naxalrevolution.blogspot.com/]
Nation Master [1] [2] [3] [4] [cit. 08.11.08, URL: http://www.nationmaster.com/]
Saouth Asia Terrorism Portal [cit. 08.11.08, URL: http://satp.org/]
Sharma, T. R. Electoral Imperatives in the Indian Communist Party Split In. Modern Asian Studies, Vol. 10, No. 3 (1976), pp. 349 [online][cit. 08.11.08, URL: http://www.jstor.org/]
Wikimedia Foundation [cit. 08.11.08, URL: http://wikimediafoundation.org/]

neděle 2. listopadu 2008

Indickým státem Asám otřásla série výbuchů


V Guwahati, největším městě indického státu Asám, a dalších třech městech – Kokrajhar, Barpeta Road a Bongaigaon explodovalo ve čtvrtek 30. října po 11 hodině místního času minimálně jedenáct bomb. Při výbuších zahynulo přes 80 lidí a dalších nejméně 300 bylo zraněno. Nejvíce náloží explodovalo na přeplněných tržištích a jeden z výbuchů zasáhl i přísně střeženou zónu v níž se nachází soud, vládní úřady a sídla vysokých policejních činitelů.


http://news.bbc.co.uk/nol/ukfs_news/hi/newsid_7700000/newsid_7701200/7701298.stm

Kdo za těmito útoky stojí???
Za výbuchy jsou zodpovědní zřejmě militantní muslimové, kteří jsou v oblasti Asámu separatisticky aktivní několik desítek let. Separatisté mimo jiné kritizují a obviňují centrální vládu v Dillí z toho, že využívá ropné a čajové bohatství regionu, ale pro původní obyvatelstvo dělá minimum. K útokům se však zatím nikdo nepřihlásil.

Assamská policie zkoumá druh použité výbušniny a snaží se najít další důkazy, které ji nasměrují k viníkům. Podezřelých je mnoho militantních skupin, avšak nejvíce se hovoří o United Liberation Front of Assam (Ulfa), ale ta zatím popírá svou účast na incidentu. Někteří policisté tvrdí, že útoky byly velmi dobře zorganizovány a uvažují nad tím, že za útoky stálo více podobných skupin. V této souvislosti se mluví o Bangladesh-based Harkat –ul-Jihad al Islami (HuJI), která spolu s Ulfa byla možná také zapojena do série ničivých výbuchů.

Již v minulosti je Ulfa v Indii a především v Asámu známa ničivými útoky. Od svého vzniku v roce 1979 začala páchat ozbrojené vzpoury, především proti tzv. koloniální vládě a zákonům indické centrální vlády v Dillí. Skupina stála od roku 2002 za 11 podobnými sériovými výbuchy s tím, že bylo při každém z nich zabito 10-40 lidí. Dále za posledních 10 let byla obviněna z pumových útoků zaměřených na ropovody a plynovody, ropné sklady a plochy obývané migrujícími pracovníky. Asámský policejní zpravodaj Khagen Sharma se nechal slyšet, že poslední bombové útoky ukázaly, jak je Ulfa posedlá svým přežitím, když jí nedělá problém zabíjet místní obyvatelstvo a to bez rozdílu. Snaha zahájit mírová jednání mezi rebely a indickou vládou v roce 2006 ztroskotaly.

http://zpravy.idnes.cz/serie-vybuchu-zabila-v-indickem-state-asam-desitky-lidi-pig-/zahranicni.asp?c=A081030_094049_zahranicni_stf

Vyšetřování pokračuje…

V sobotu 1. listopadu policie zadržela 6 osob z nepříliš známé islamistické skupiny, kteří jsou pravděpodobně zodpovědní za sérii pumových útoků ve státě Asám. Policie uvedla, že k odpálení bomb byly použity automobily a mobilní telefony. Čtyři muži byli vystopováni, zatímco zbývající dva byli zadrženi pro možné propojení s útočníky. Policejní důstojník řekl, že některé z automobilů byly již identifikovány.

Na povrch se dostala i varující textová zpráva, zaslána Islamic Security Force – Indian Mujahiideen místní televizní stanici. Text zněl: „ My ISF-IM, přebíráme zodpovědnost za čtvrteční útoky a tímto varujeme všechny Asámy a Indii před podobnými incidenty v budoucnu." 1 Policie se k tomu nestaví jednoznačně a nezavrhuje možnost, že takovéto zprávy mohou být jen pouhou zábavou k odvedení pozornosti od skutečných útočníků. I proto vyšetřování stále není ukončeno.


1 http://in.reuters.com/article/topNews/idINIndia-36266120081101

Zdroje:
BBC NEWS [1] [2] [cit. 02.11.08, URL: http://www.bbc.co.uk/]
Reuters India [cit. 02.11.08, URL: http://in.reuters.com/]
iDNES.cz [cit. 02.11.08, URL: http://www.idnes.cz/]

sobota 1. listopadu 2008

Umění žít je v ohrožení


Nadace Umění žít (Art of Living Foundation) se sídlem v Bengalúru v Kartanatce, kterou založil duchovní a humanitární vůdce Šri Šri Ravi Shankar, dnes obdržela výhrůžnou zprávu před zahájením meditačního sezení v její hlavní kéralské pobočce v Kannuru. Zde ve městě je ALF od roku 2000 a dnes to bylo poprvé, kdy byla terčem pohrůžky násilím.

Podle informací mluvčí ALF, které poskytla Indo-Asijské zpravodajské službě, bylo na pohlednici v malajalámštině, národním jazyce svazového státu Kéraly, vyhrožováno, že pokud nebude meditování přerušeno, budou v místě odpáleny bomby. Celodenní meditační cvičení probíhaly od úterka v kruhu asi 50 členů, kteří nebyli rezidenty města, a budou navzdory komplikacím ukončeny podle plánu v neděli. Po obdržení výhrůžné zprávy představitelé nadace kontaktovali policii, která místo zabezpečila a slíbila zajištění adekvátní ochrany.

Umění žít je vzdělávací a humanitární nevládní organizace "nezaměřená na výdělek". Založena byla Shankarem v roce 1982 a v dnešní době je kromě Indie aktivní ve 140 zemích a má milióny příznivců. To co pravděpodobně leží v žaludku jejím vyhrožujícím odpůrcům je, že organizace v Indii pravidelně pořádá meditační shromáždění, která jsou přístupná všem lidem bez rozdílu vyznání. Důvody případného budoucího útoku na ALF by byly tedy zřejmě náboženského charakteru.

Co na adresu terorismu řekl guru Šri Šri Ravi Shankar1:

"Terorismus není schopen rozpoznat, že Bůh miluje pestrost a rozmanitost; že na světě existují odlišná učení. Terorismus nerespektuje a nectí život. Terorismus vychází z nečí identifikace sebe sama v první řadě jako člena nějakého určitého náboženství a je připraven ve jménu této omezené identity obětovat svůj život. Proto se musíme především identifikovat jako součásti božského a poté jako lidské bytosti"

Zdroj: http://us.artofliving.org/press-kit/SriSriRaviShankarHIRESCMYK.jpg

1 SHANKAR, R. Remedy for Terrorism [cit. 01.11.08, URL: http://www.artofliving.org/], celý článek najdete zde

Zdroje:
Art of Living [cit. 01.11.08, URL: http://www.artofliving.org/]
IBN Live [cit. 01.11.08, URL: http://ibnlive.in.com/]
Thaindian News [cit. 01.11.08, URL: http://www.thaindian.com/]
The Indian Times [cit. 01.11.08, URL: http://timesofindia.indiatimes.com/]